Home Persoonlijke verhalen Waarom het een absolute must is om een yoga docentenopleiding te volgen

Waarom het een absolute must is om een yoga docentenopleiding te volgen

Door Team Arhanta

Enkele jaren geleden wilde ik mijn yogaposes verbeteren en me verdiepen in de voordelen en de juiste alignments van de yogaposes. Ik was altijd erg onder de indruk wanneer mijn docent de voordelen van de asanas deelde. Zo vertelde hij bijvoorbeeld dat manduk asan (kikkerpose) de vertering stimuleert of dat gomukh asan (koeienkop) het postuur verbetert. Desondanks raakte ik vaak in de war als ik zelf yoga deed en ik poses wilde beoefenen om mijn slaap of spijsvertering te verbeteren of andere voordelen wilde ervaren. Om deze reden besloot ik een yoga docentenopleiding te volgen in Hatha yoga om te leren over het ‘hoe’ en ‘waarom’ van de asanas (welke ik op dat moment nog steeds oefeningen noemde…).

Yogastijl kiezen

Mijn grootste probleem was om er achter te komen in welke yogastijl ik me wilde gaan specialiseren. Er zijn veel verschillende yogastijlen, zoals klassieke Hatha Yoga, Bikram Yoga, Iyengar Yoga, Vinyasa Yoga, Ashtanga Yoga enzovoorts. De lijst lijkt eindeloos. Maar toen ik meer informatie over de verschillende stijlen opzocht, bleek dat elke yogastijl afkomstig was van de klassieke Hatha yoga. Hatha Yoga creeërt een basis waaruit de andere stijlen zich hebben ontwikkeld. Hierdoor heb ik, na lang te hebben getwijfeld, ervoor gekozen om een Hatha yoga docentenopleiding te volgen en de basis van deze krachtige en geweldige yogastijl te leren. Hatha Yoga gaat om het controle uitoefenen op de geest en het lichaam door middel van een eigenzinnig krachtige beoefening van poses. Niet toegeven aan de afleidingen van de geest, maar er juist controle op uitoefenen.

Verrassende les

Nadat ik mijn yoga opleiding in Hatha yoga heb afgerond wist ik niet alleen veel meer over de yoga asanas en de beoefening ervan, ook is er een grote liefde voor het lesgeven van yoga gegroeid, iets wat ik niet had verwacht. Door elke dag een intensieve yogales te volgen en de technieken en voordelen van de poses te leren, raak je geïnspireerd en gepassioneerd om deze kennis met anderen te delen en te helpen met het verbeteren van andermans yogaposes.

Ik ben van plan om na deze opleiding nog vele andere opleidingen te volgen in verschillende stijlen, maar ik ben erg blij dat ik mijn reis ben begonnen met een klassieke Hatha yoga teacher training.

Nu begrijp ik waar het allemaal ooit is begonnen.

 

Leave a Comment