Home Gezin & Kinderen Aan mijn kleine grote liefde 

Aan mijn kleine grote liefde 

Door NadineCarter

Vol enthousiasme plaatste ik een foto van jou en mij op Facebook een tijd geleden. Vanuit liefde, omdat ik zo trots ben.

Jij herinnerde me met al je humor aan onze afspraak ‘eerst met mij overleggen’. ‘maar goed’, zei je ‘als je er een artikel bij schrijft van 1000 woorden, dan mag het’. Ik kon niet anders dan heel hard lachen, wat ben je toch een heerlijk kind. Hier komt hij dan schat. 1000 woorden zouden nog weleens te weinig kunnen zijn om te beschrijven hoeveel ik van je hou, wat jij voor me betekent, wat je in beweging hebt gezet en steeds weer zet. Hoe ik en je vader groeien samen voor jouw belang. Het is een brief geworden, recht vanuit mijn hart.

Lieve schat,

De dag dat je me moeder maakte, het eerste moment dat ik wist dat je in mijn buik zat, zal ik nooit vergeten. Wat wilde jij graag komen en wat wilde ik graag dat je bij mij, ons zou zijn. Ik wist niet hoe het zou zijn, om moeder te zijn, hoe jij zou zijn. Ik wist ook niet dat me een mooi en intens avontuur stond te wachten, met veel liefde en soms ook echt moeilijke momenten. Ik wist eigenlijk alleen dat ik zo graag moeder wilde worden.

Jouw eigen pad

8,5 maand zat je in mijn buik, zorgden we al voor je tot het moment dat je dan echt in onze armen lag. En daar lag meteen onze eerste uitdaging samen, want jij lag met je kontje beneden en de dokters zeiden dat je met een keizersnede zou komen. ‘Nee’ zei ik, ‘dat gaat niet gebeuren’. Ik wilde zo graag een natuurlijke bevalling. Ik sprak met jou af dat wij het samen zouden gaan doen, jij en ik, zodat je natuurlijk op de aarde zou komen, zelf, op jouw manier. Ik wilde het zo graag zelf doen, maar je ook de boodschap meegeven, besef ik nu, dat anders zijn oké is, dat het niet betekent dat iets niet kan omdat jij voor een andere manier koos. Wat ben ik dankbaar dat het ons gelukt is, al was het nog zo hard werken, jij, ik en je vader. Ik heb je mogen aanpakken en zelf op mijn buik mogen leggen, wat een magisch moment was dat! En wat is het mooi om te zien, hoe jong je nu nog bent, ik weet het je bent al bijna negen, ik hoor je het zeggen, dat je nu al je eigen pad bewandelt. Dat je kunt en durft te kiezen voor wat jij wilt, wat goed is voor jou.

En dat maakt ons zo ontzettend trots.

Dat betekent ook dat je het soms echt niet gemakkelijk hebt. Jij met je unieke ik, met je gevoeligheid en eigenheid komt soms al vroeger dan wij zouden willen, de dingen tegen in het leven die wat hard zijn.

Maar je gaf me de boodschap al op je 2e, toen we samen spelletjes deden: ’Wel eerlijk spelen mama!’. Je wilde liever verliezen dan dat ik niet eerlijk tegen je was. Hoe mooi is dat. En op je 4droeg je lange tijd bewust 2 verschillende sokken. Je hebt altijd gezocht naar je eigen manier.

Moeder worden, samen met papa jouw ouders zijn, jou zien opgroeien in al je eigenheid, het is het mooiste wat ik tot nu toe in mijn leven heb meegemaakt. Naast onze reis in Brazilië en onze trouwdag. Tja, het leven is mooi, en de reis die we met jou samen verder zijn gaan maken, is prachtig. En een hele uitdaging, want jij laat ons zien wat wij nog mogen leren. Jij laat ons, zonder dat je dat in de gaten hebt, zien wat er nodig is voor jou zelf.

Kijken in jouw spiegel

Het duurde een tijdje voordat we echt goed naar jou konden kijken en luisteren, dat we konden zien wat je ons vertelde. Omdat durven kijken in de spiegel die jij ons voorhield en houdt, niet altijd even gemakkelijk is, pijnlijk soms. Maar vanaf het moment dat het ons lukte, ontstond er verbinding, een eenheid, een vorm van liefde die me zo gelukkig maakt. Dat wil niet zeggen dat alles over rozen gaat, het leven blijft zijn lessen uitdelen voor iedereen, je krijgt wat je nodig hebt om te groeien. Ik zal altijd blijven groeien voor jou zodat jij kan zijn en worden zoals het voor jou bedoeld is. Het mooie is dat ik daardoor ook mezelf steeds meer vind, de weg terugvind naar mijn authentieke ik.

Ik kom steeds meer uit bij een intens gelukkig gevoel, al kom ik soms nog zulke moeilijke dingen tegen in het leven. Onlangs heb ik ervaren dat in een hele moeilijke situatie zitten en je gelukkig voelen samen kan gaan. Ik vroeg me ondertussen namelijk al af ‘wat zou dit me opleveren, wat zou ik hiervan leren’. En alle lessen die ik leer in het leven geef ik met liefde door aan jou.

Je hebt ons geleerd hoe we konden gaan luisteren naar onze innerlijke stem, naar ons gevoel.

Je hebt ons geleerd het leven te gaan leiden waar we zo naar verlangden. Niet dat jij letterlijk gezegd hebt wat wij moesten doen. Maar gewoon door te zijn wie je bent. Omdat we ontzettend veel van je houden, je willen geven wat je nodig hebt om gelukkig te worden, een evenwichtige en sterke volwassene te gaan zijn. Iemand die zijn eigen pad kan bewandelen, zijn eigen keuzes kan maken vanuit zijn hart.

Die zijn altijd zuiver, weet je dat? Keuzes vanuit je hart maken de wereld een beetje mooier. Maken je leven moeiteloos.

Leven vanuit je hart maakt dat je kunt zijn zoals je bedoeld bent te zijn.

Ik probeerde het je weleens uit te leggen. Dan zag ik je kijken, dat je het niet zo goed begreep. Totdat je je eigen nieuwe school ontdekte, een paar maanden geleden. Gewoon omdat je afging op wat je zag, wat je mooi en leuk vond. ‘Mama, papa, komen jullie kijken, daar is het leuk!’. En we liepen achter je aan. Omdat je ons nieuwsgierig had gemaakt. En ja, het was leuk. Meer dan dat. We ontmoetten een nieuwe plek, een school die kinderen helpt hun innerlijke kompas te ontdekken. Voor mij was het meteen een soort thuiskomen, voor jou denk ik ook. We wisten eigenlijk meteen ‘dit is het’. En uiteindelijk heb je durven kiezen om al het vertrouwde los te laten en je hart te volgen. En wij ook.

Lieve schat, ik zeg het zo vaak, dat ik trots op je ben, van je hou. Dat ik je zo lief vind, creatief, eerlijk, mooi, gek, leuk, bijzonder.

Onze reis samen gaat verder

Onze reis samen is nog lang niet afgelopen. Welke paden je ook kiest, wat je nog tegenkomt in je leven, weet dat wij er altijd voor je zijn. Misschien niet altijd op de manier die jij graag wilt. Dat merk je nu soms al. Je bent namelijk soms net zo eigenwijs als wijzelf zijn. Je mag zelf ontdekken, het maakt niet uit dat ik dat soms lastig vind, dat los ik dan zelf weer op, dat is van mij.

Vlieg, ren, speel, val, struikel, sta maar stil wanneer je dat nodig hebt. Wij staan altijd aan je zijde.

Ik hou van je, mama

Boekentip: Puur elkaar grootbrengen

Ben jij op zoek naar wat meer tijd voor en met je kind? In haar nieuwe boek Puur Elkaar Grootbrengen geeft Jolijn Hendriks tips en uitleg hoe je die tijd kunt vinden en invullen. Ook over hoe je helder krijgt waarin je kind je spiegelt en wat de wijsheid daarin is.

Bestel het boek in onze webshop Boekenwereld.com voor €17,50.

Leave a Comment