Home Doelen & Succes Met deze 9 ochtendrituelen kun je ELKE dag aan

Met deze 9 ochtendrituelen kun je ELKE dag aan

Door Anouschka van Wettum
goedemorgen ochtendrituelen

Zolang je ochtend draait om het verzorgen van kinderen onder de 8, heb je absoluut geen tijd voor uitgebreide ochtendrituelen en stiltemomentjes. In plaats daarvan ben je druk met je dagelijkse portie schreeuwen, harentrekken, frustratie en stress. En ook al hoef je je niet schuldig te voelen dat je nooit aan je dagelijkse 90-minuten yogasessie toekomt, toch kun je het idee hebben dat het hectische ‘achter de kinderen aan rennen’ niet een duurzame routine is.

Met deze ochtendrituelen kun je ondanks alle drukte tòch jouw ochtend beginnen met kalmte en geluk, wat er ook op de agenda staat. Zie het als een mix & match: kies jouw favorieten, klik door voor extra oefeningen en inspiratie voor verdieping op een later moment, en begin jouw dag op jouw voorwaarden.

1 Stap uit bed zodra je wakker bent

Wanneer je lichaam natuurlijk wakker wordt, sta dan op. De snooze-knop gooit je ritme in de war en je voelt je chagrijniger dan zonder snoozen. Een paar minuten meer helpen je niet echt om je wakkerder te voelen. Eerder het omgekeerde. Dat snoozen? Niet de moeite waard. Snooze jij veel? Lees hier hoe je er in 5 stappen vanaf komt

2 Drink vroeg en vaak

Als je slaapt, krijgt je lichaam 7 tot 9 uur geen water. Daarom is het een goed idee om meteen te drinken zodra je opstaat om je dorst te lessen (al voel je het misschien nog niet). Je kunt wat citroensap aan je water toevoegen om snel te hydrateren en fris wakker te worden. Worstel jij met genoeg drinken? Lees hier 3 tips om voldoende te drinken. Of lees hier hoe jij thuis je eigen latte maakt.

3 Positieve woorden

Schreeuw (of fluister hard) een positief  statement, moedig en alsof je zin in de dag hebt. Door je dag te beginnen met een blije uitspraak, start je je geluksgevoel als het ware op. Het kan een affirmatie zijn, een meditatie, een lofprijzing – wat ook maar helpt om je geest te verbinden met je doelen, voornemens, passie of puur je aanwezigheid. Dit is een goede manier om je geest toestemming te geven om met frisse moed aan de slag te gaan. Aan de slag met positieve woorden? Ter inspiratie kun je hier 11 positieve affirmaties vinden.

4 Beweeg met intentie

Springen is de beste manier om je lichaam op te warmen voor de rest van de dag. Als je haast hebt, kun je makkelijke bewegingen kiezen, net wat lekker voelt. Of je nu push-ups en squats kiest, of liever gewoon even springt: kies een beweging die je een minuut lang volhoudt en pas je oefeningen aan aan hoeveel tijd je hebt. Zo ben je zonder ingewikkelde routines snel klaar voor de dag! Moeite met bewegen ‘s ochtends in je huis? Lees hier 3 tips uit de Feng Shui om ruimte te maken voor beweging in je huis & hoofd

5 Voedzaam eten

Je lichaam heeft de hele nacht gevast. Daarom is het belangrijk je dag te starten met echt eten: denk aan bessen, eieren en avocado. Een gebalanceerd ontbijt geeft je lichaam de brandstof om de dag goed te starten. Wil je van je ontbijtritueel een meditatie momentje maken? Lees hier hoe je met aandacht je ochtend kunt beginnen. 

6 Start met zachte dankbaarheid

Je kunt je gedachten de goede kant op sturen door dagelijks kort op te schrijven waar je dankbaar voor bent. Je gedachten worden meteen lichter. Deze gewoonte helpt je om het lawaai van de wereld te negeren en je dag op je eigen voorwaarden te beleven. Probeer bijvoorbeeld deze oefening ‘drie zegeningen’ uit.

7 Vooruit plannen

Plannen en voorbereiden voor alles wat je op een dag wil doen, is het begin van jouw successtrategie. Je geeft jezelf 3 must-do’s (niet meer!) en stap voor stap kun je elke dag je lijstje afvinken. Geef jezelf bijvoorbeeld de Inspirerend Leven Bullet Journal cadeau: dan wordt plannen een feestje!

8 Op zoek naar wijsheid

Het is net zo belangrijk om je geest te voeden als je lichaam. Het kan helpen om ’s ochtends naar een podcast te luisteren en als je de tijd hebt, kun je een hoofdstuk van een goed boek lezen. Je geeft is ’s ochtends minder chaotisch dan de rest van de dag, dus je kunt gebruik maken van de rust om goede dingen tot je te nemen. Heerlijk moment om een artikel op Inspirerend Leven te lezen! Schrijf je bijvoorbeeld in voor onze nieuwsbrief, dan krijg je iedere zondag inspiratie in je inbox. Inspiratie tussen de bedrijven door? Probeer dan tijdens het eten klaarmaken of douchen een van deze inspirerende podcasts. 

9 Glimlachen

Een gelukkige ochtend is niet compleet zonder glimlach. Met jouw glimlach straalt optimisme naar buiten. Benieuwd naar een meditatie over het oproepen van positieve gevoelens? Die vind je hier.

Zitten jouw ochtendrituelen ertussen? Mis je nog iets in het lijstje? Laat het weten in een reactie! Bron: MindBodyGreen

1 comment

Avatar
Gina van Boxtel 14 januari 2018 - 09:27

Effe Facebook checken

Reply

Leave a Comment