Home Geen categorie 8 september: Alfabetiseringsdag

8 september: Alfabetiseringsdag

Door redacteur

De Verenigde Naties hebben 8 september uitgeroepen tot Internationale Alfabetiseringsdag om aandacht te schenken aan analfabetisme. LenS_-banner3_s2Wereldwijd zijn er 880 miljoen volwassenen analfabeet. Twee derde van hen is vrouw. Nog steeds krijgen 113 miljoen kinderen geen enkele vorm van onderwijs.

Misschien kun je het je niet voorstellen, maar in Nederland zijn 250.000 mensen analfabeet en 1,3 miljoen ‘laaggeletterd’ of zogenaamd functioneel analfabeet; dit houdt in dat men weliswaar in staat is bijvoorbeeld de eigen naam te schrijven en/of om losse woorden te lezen, maar niet om een langere tekst zo snel en correct te lezen dat men deze ook daadwerkelijk begrijpt. Meestal betekent dat, dat mensen niet goed kunnen functioneren in de samenleving. Daarnaast bestaat er een groep mensen met dyslectie, die wel kunnen lezen maar het niet (geheel) kunnen interpreteren. Om deze ‘handicap’ gaat het niet: een analfabeet is  in het geheel niet in staat om teksten te lezen.
Het aantal mensen in Nederland dat functioneel analfabeet is wordt vaak onderschat. Zelfs onder jongeren komt het nog heel veel voor: 10% van de 15-jarigen heeft grote moeite om bijvoorbeeld Pluk van de Petteflet te lezen.

Week van de Alfabetisering 2013

Het thema van de Week van de Alfabetisering 2013, die plaatsvindt van zondag 8 september tot en met zondag 15 september, is ‘Boek je toekomst!’. Hiermee wordt geprobeerd om (vooral) jongeren duidelijk te maken dat het kunnen lezen en schrijven essentieel is voor de invulling van hun toekomst.

Er gaat een wereld voor je open wanneer je kunt lezen en schrijven: een wereld waarin je je eigen doelen kunt halen en je grenzen kunt verleggen. Een wereld waarin je je vrij kan bewegen en waaraan je mee kan doen. Kortom: lezen en schrijven leidt tot een beter toekomstperspectief!

1024 activiteiten!

In deze week, een initiatief van de Stichting Lezen & Schrijven, worden op meer dan duizend plekken activiteiten georganiseerd, met als belangrijkste de voorleesestafette. Kijk waar je bij jou in de buurt mee kunt doen: http://www.weekvandealfabetisering.nl/

Verhalen over alfabetisering

Leave a Comment