Home Gezondheid 6 tips als je last hebt van paniekaanvallen

6 tips als je last hebt van paniekaanvallen

Door Anouschka van Wettum
paniekaanvallen

Je handpalmen beginnen te zweten, je hart slaat op hol, je wordt duizelig en je kunt je niet meer focussen: je kunt zomaar een paniekaanval krijgen. Het voelt misschien alsof je bijna doodgaat (een ander symptoom is een vreselijk voorgevoel), maar als het echt een paniekaanval is gaat het weer voorbij.

Het vervelende van paniekaanvallen is dat ze een fysieke manifestatie zijn van wat er in je hoofd omgaat, terwijl het voelt als een acute gezondheidscrisis. We onderschatten de rol van fysieke gezondheid in angst en paniek. Paniek komt voor wanneer je lichaam al in een stressreactie zit. Dat betekent dat je meer kans hebt op paniek als je een suiker- of cafeïnedip ervaart.

Hoewel er geen langetermijn effecten zijn van paniekaanvallen, is het wel goed om op te letten. Soms kan het leiden tot agorafobie, de angst om je huis te verlaten omdat je bang bent de controle te verliezen. Ook kun je door je verhoogde zorgen verkeerd omgaan met bijvoorbeeld alcohol of drugs, of krijg je op de lange termijn last van depressieve gevoelens.

Heb je last van paniekaanvallen? Zie het als een teken dat iets in je lichaam uit balans is en kijk opnieuw naar je basis. Met deze tips kun je je paniekaanval stoppen als het je overkomt en toekomstige aanvallen voorkomen.

1 Verdiep je ademhaling

Je adem is misschien wel je belangrijkste verbinding tussen je bewustzijn en je onderbewustzijn. Je ademt als vanzelf, onbewust, maar je kunt ook je adem controleren, bewust. Wanneer je in paniek raakt, haal je kort en snel adem. Zelfs als je niet in paniek bent en je begint zo te ademen, dan kun je een paniekaanval triggeren. Dus herinner jezelf eraan: “het gaat niet mis, ik heb gewoon een paniekaanval” en neem langzame, diepe ademhalingen. Het is misschien niet makkelijk, maar erg, erg krachtig. Bekijk bijvoorbeeld de ademhalingsoefening in 7 tips om je zen te voelen als je onrustig bent.

2 Vermijd cafeïne en suiker

Als je vaker last hebt van stress, zorgen en paniek, dan doe je er goed aan om te kijken welke stimulerende middelen je gedurende de dag neemt. Misschien heb jij de caffeïne en suiker niet per se nodig als je er gestrest op kunt reageren. Door jezelf minder op te peppen, kun je rustiger blijven.

Zo kun je bijvoorbeeld voor een ontspannen warme drank kiezen als je een drukke dag hebt.  Probeer deze feel good warme drank – extra heerlijk in de winter, ter ontspanning, of als je je ziekjes voelt.

3 Denk om je magnesium

Als je je snel zorgen maakt, is het goed om in je levensstijl rustmomenten in te bouwen. Yoga, meditatie, wandelen kan allemaal helpen. Maar ook magnesium kan je helpen – overleg met je huisarts of dit bij je past, wie weet ben je zo van je paniekerigheid af. Lees hier waarom magnesium zo goed voor je is: voor meer energie èn ontspanning. 

4 Zet slaap op nummer 1

Rusten, herstellen en slapen: geef je lichaam de kans om iedere dag weer te herstellen. Zo ga je zonder herstelschuld de nieuwe dag in. Met deze tips kun je je stress loslaten voor het slapengaan en zo slapen als een roos. 

5 Probeer mindfulness

Hoe je het doet maakt misschien niet eens zoveel uit: of je nou mediteert, yoga beoefent of wandelt. Door je emoties te leren observeren meer dan dat ze je overkomen, blijf je rustiger onder drukke omstandigheden. Het woord is ondertussen niet meer zo ‘hip’ als het was, maar doe je voordeel met mindfulness apps of kijk een keer bij een coach. Lees hier hoe je mindfulness in je dagelijkse leven kunt toepassen in 7 simpele stappen.

6 Ga aan de slag met de onderliggende angst

Makkelijker gezegd dan gedaan, maar uiteindelijk is het belangrijk om niet alleen symptomen te bestrijden. Als je zorgt dat je lichaam optimaal kan presteren, je gezond eet, voldoende slaapt, en voldoende beweegt, ben je op de helft. Uiteindelijk kun je jezelf geen groter cadeau geven dan aankijken wat jou tot paniek brengt om lichter door het leven te gaan. Of je nu begint met het bijhouden van een journal om jezelf beter te leren kennen, of je met je huisarts gaat praten: sommige dingen hoef je niet meer in je rugzakje mee te dragen.

Bron: MindBodyGreen Beeld: Photo by Jamie Street on Unsplash

Boekentip: Het energieke Vrouwen Voedingskompas

3D-Marjolein-Dubbers---Het-Energieke-Vrouwen-Voedingskompas - kopie

Een schat aan kennis en waardevolle tips, Het Energieke Vrouwen Voedingskompas is de ultieme gids voor elke vrouw om inzicht te krijgen in hoe hormonen werken en hoe je zo lang mogelijk vitaal en gezond blijft.

Meer lezen? Bestel nu Het Energieke Vrouwen Voedingskompas bij onze webshop Boekenwereld.com voor € 20,- met gratis verzending. 

 

4 comments

Avatar
George van Houte 13 januari 2018 - 04:55

Erg oppervlakkige informatie. Als je last hebt van angsten kom je met deze tips niet verder!!

Reply
Avatar
Carucha Schwencke 13 januari 2018 - 14:08

Ja……het is facebook! Moet je ook niet te veel van verwachten. Ik begeleid cliënten met burnout, paniek / angst en depressieve klachten. Inderdaad, handige tips wellicht, maar je komt er niet zo ver mee!

Reply
Avatar
S.J. Boonstra 15 januari 2018 - 02:00

Als je echt last hebt van paniek aanvallen, helpt bovenstaande echt niet. Dan is er meer aan de hand en kan het zelfs nog erger worden. Voor mij komen deze tools oppervlakkig over.
Mijn advies is, zoek zo spoedig mogelijk professionele hulp. Is misschien eng…..maar doe het !!!?

Reply
Avatar
hanna 30 januari 2018 - 16:01

Nou best wel goed hoor, even de basisdingen op een rijtje.

Reply

Leave a Comment