Home Persoonlijke verhalen 6 praktische manieren om richting te geven aan je leven

6 praktische manieren om richting te geven aan je leven

Door Anita Willems
richting geven

Ieder van ons kan op een moment in zijn of haar leven vastlopen. Als we 20 zijn, 30, maar ook als we de 50 gepasseerd zijn. Er bekruipt je een gevoel dat er meer moet zijn in dit leven, je voelt je ver verwijderd van jezelf. Je bent de richting van je leven kwijt. Je worstelt met oud zeer of met nieuw zeer.  Je kunt het gevoel hebben alsof je ‘nep’ en ‘onecht’ bent en door het leven gaat als een robot. Je zit vast in patronen die je zelf niet begrijpt. Je werkt hard, maar het lijkt nergens toe te leiden. Al deze thema’s speelden voor mijzelf in meer of mindere mate. Ik verlangde naar meer zingeving, naar het (her)ontdekken van mijn kwaliteiten, maar hoe ik in de praktijk mijn leven meer richting moest geven wist ik niet.

6 praktische manieren om richting te geven aan je leven

Op het gebied van bewustwording, zelfontplooiing, persoonlijke ontwikkeling is het aanbod bijna overweldigend groot. Het kan een langdurige en kostbare weg zijn om je hierin te begeven. Met veel verschillende leermeesters kan het ook nog eens vaak op een teleurstelling uitlopen. Wat ik wilde was vooral mezelf beter leren kennen, richting geven aan mijn leven zoals ik het voor ogen had. Ontdekken wat mijn persoonlijke drijfveren waren en niet die van een ander. Nu, terugkijkend, zie ik dat de stappen die ik daarin heb gevolgd een bepaalde logica hebben. Het een vloeit automatisch voort uit het andere. Alle stappen liggen voor iedereen binnen bereik en zijn allemaal low-budget. Wat je investeert is tijd en aandacht. Wat het oplevert is een verrijkt leven en een zinvol bestaan.

1. Opruimen en minimaliseren

Het opruimen van je huis is een heel praktische manier om met je leven aan de slag te gaan. Minimaliseer je huis. Ontdoe je huis van spullen die nu niet meer van nut zijn. Ik ruimde mijn huis kamer voor kamer op, kastje voor kastje, plank voor plank. In het begin leek het ondoenlijk met de zorg voor een tweeling onder de vier jaar, het normale huishouden en een parttime baan buitenshuis. Naarmate er ruimte en orde kwam in huis, ontstond er ruimte en orde in mijn hoofd.

Vragen die ik mezelf stelde waren: waar besteed ik mijn tijd aan en wil ik dat eigenlijk wel? Waar ligt oud zeer? Waarom hecht ik aan bepaalde spullen, terwijl ik er niets meer mee doe? Waarom koop ik altijd (kaarsen, servies, kleding, boeken…vul maar in) terwijl ik dat niet nodig heb? Waarom begin ik aan een hobby, maar maak ik het niet af?Door alle spullen door je handen te laten gaan, maak je er contact mee. Door alle hoeken van je huis op te ruimen, aan te raken met stofdoek,  dweil of vaatdoek, eigen je je huis toe. Je huis gaat leven en wordt een afspiegeling van jezelf.

2. Bezuinigen en budgetteren

Een volgende praktische manier om inzicht te krijgen in je voorkeuren en valkuilen is te gaan besparen en budgetteren. Waar geef je je geld aan uit? Hoe verhoudt zich dat tot andere uitgaven? Geef je evenveel geld uit aan kleding als aan de energierekening? En hoe voelt dat voor jou? Ben je uit eten geweest, maar vond je het eigenlijk niet echt lekker? Waar wil je je geld aan uitgeven? Wil je meer sparen, minder werken, een grote reis maken, overzeese familie bezoeken, een opleiding volgen of een eigen huis kopen? Net als met opruimen ga je schrappen in je uitgaven. Kijk welke uitgaven nog in jouw behoeften voorzien. Probeer uit wat het met je doet door aankopen uit te stellen. Blijft de behoefte bestaan of verandert deze of verdwijnt het misschien wel helemaal? Financiële bewustwording is een van de krachtigste methodes om zelf richting aan je leven te geven.

3. Leer om zelf iets te maken

Iets creëren met je handen geeft enorm veel voldoening. Met datgene wat je maakt geef je uitdrukking aan jezelf. Leer om zelf te koken, zonder pakjes en zakjes. Probeer om groenten of kruiden te verbouwen. Leer om zelf kleding te maken of herstellen, leer brood bakken of hoe je reparaties aan je auto kunt doen. Het geeft een enorm gevoel van zelfredzaamheid als je iets in je huishouden zelf kunt maken wat je anders zou kopen. Het geeft je het gevoel dat jij zelf vorm kunt geven aan je leefomgeving.

4. Integreer yoga of meditatie in je leven

Gezondheid van lichaam en geest is een holistische aangelegenheid. Niet alleen voeding draagt bij aan gezondheid en welbevinden, maar ook beweging en ontspanning. Yoga beschouw ik als de actieve vorm van meditatie en meditatie de diepere vorm van yoga. Mediteren leert je om je beter met jezelf te verbinden. Meditaties leiden je door je eigen innerlijk leven. Een betere manier om jezelf te leren kennen is er niet. Yoga leert je te ontspannen en inspannen. Trek je er niets van aan als je een oefening niet kunt zoals op het plaatje. Onthoudt dat yoga geen doel op zichzelf is. Yoga is niet een techniek die onder de knie gekregen moet worden. Yoga is de weg naar zelfkennis. In yoga is alles goed. Gebruik het als spiegel van jezelf, niet om tot doel te hebben om bepaalde oefeningen te beheersen.

5. Ga op zoek naar je eigen ritme

De klok en de tijd bepalen onze dagindeling. Dat kan een heel onvrij gevoel geven. Daarnaast zorg de 24-uurs economie er ook nog eens voor dat we op elk moment van de dag ‘aan’ staan. Het is heel interessant om op zoek te gaan naar je eigen ritme. We bestaan voor 70% uit water en als je het op die manier bekijkt dein je dan mee op het ritme van jezelf of op het ritme van je omgeving? Dit kan zijn omdat je werk doet dat vanwege de werkuren niet bij je past, of vanwege de aard van het werk niet bij je past. Kijk ook eens naar je sociale ritme. Ben je van nature iemand die veel mensen om zich heen wil of is dat sociaal opgelegd. Door meer te leven met de seizoenen, kun je meer variatie ervaren in je leven.

6. Ga de natuur in

Door meer tijd buiten in de natuur door te brengen, kom je meer in contact met jouw eigen natuurlijkheid. De zee met haar oneindig herhalende ritme van eb en vloed. De bomen die hun wortels verankerd hebben in de grond. De wind die je gepieker uiteen blaast. Als je het gevoel hebt dat je afgesneden bent van de rest van de wereld, dan laat de natuur je voelen dat je een met de wereld bent. De natuur is zonder oordeel, voor ieder is er plek.

Deze 6 manieren om meer richting aan je leven te geven zijn op een heel praktische manier toe te passen en je kunt ze eindeloos verdiepen naarmate je meer inzichten krijgt. Bij mij verliep het in de volgorde van 1 naar 6, maar je kunt ze in willekeurige volgorde toepassen, per stuk of allemaal tegelijk.

Leave a Comment