Home Recepten Recepten voor geneeskrachtige theeën die je zelf kunt maken

Recepten voor geneeskrachtige theeën die je zelf kunt maken

Door Melissa Oltmans

In ‘East by West’ brengt Jasmine Hemsley de ayurvedische kookprincipes de westerse keuken in. De voedselfilosofie van ayurveda voedt, onderhoudt een herstelt het lichaam voor een optimaal evenwicht tussen lichaam en geest. De recepten voor deze geneeskrachtige theeën komen uit het boek ‘East by West‘. Tip: drink niet meer dan drie koppen thee, want kruiden zijn krachtig.

5 geneeskrachtige theeën

1. Natuurlijke balansthee met pukkakruiden

Het recept samenstellen doet denken aan een apotheker die met natuurmedicijnen werkt. De thee is pittig en pikant, met de natuurlijke caffeïne van groene thee. Drink hem in de ochtend of tijdens de lunch, maar niet later. Hij is ook een goeie opkikker – van tevoren getrokken en in een thermoskan meegenomen naar je werk, samen met een klein flesje essentiële olie. Maar vervang dan het kaneelstokje door kaneel en laat de sinaasappelrasp achterwege. Het zal verbazingwekkend lekker ruiken op kantoor, dus hou er rekening mee dat je moet uitdelen!

Benodigdheden:

• 4 g kaneelstok
• 2 g gemberpoeder
• 2 g sinaasappelrasp
• 1 g versgemalen zwarte peper
• 2 g matcha theepoeder
• 1 g kurkumapoeder
• 500 ml kokend water
• 2-3 druppels essentiële sinaasappelolie

Bereiding:

1. Stop alle ingrediënten, afgezien van het water en de essentiële olie, in een theepot.
2. Doe het kokende water erbij. Laat 10-15 minuten trekken en schenk door een zeef. Voeg aan ieder kopje 1 druppeltje essentiële sinaasappelolie toe.

 2. Venkelthee

Ideaal om na de maaltijd te drinken, want venkel helpt een opspelende maag te kalmeren en werkt fermentatie
tijdens het verteringsproces tegen. De vochtafdrijvende eigenschappen helpen bij het afvoeren van onzuiverheden. Venkelthee heeft een ontstekingsremmende en antigasvormende werking en een zoete,
dropachtige smaak.

Benodigdheden:

• 1 tl gedroogd venkelzaad
• 250 ml kokend water

Bereiding:

1. Doe het venkelzaad in een theepot of beker met het kokende water. Zorg dat je de zaadjes niet kookt, want dit vernietigt de meeste voedingsstoffen.
2. Dek af en laat 10 minuten trekken.

3. Rozemarijnthee

Vergeet je dingen? Kost het je moeite om je te concentreren? Denk dan aan rozemarijn. Het wordt gebruikt om de hersenen op te wekken en het geheugen te verbeteren, dus deze thee maakt dat je beter, sneller en helderder kunt denken. De thee helpt ook je spijsvertering te kalmeren, de lever te ontgiften, indigestie en winderigheid tegen te gaan, en wordt aanbevolen bij verkoudheid en ademhalingsproblemen. Probeer ook bij depressiviteit en nervositeit.

Benodigdheden:

• 2 takjes rozemarijn
• 250 ml kokend water

Bereiding:

1. Doe de rozemarijn in de theepot. Voeg er het zojuist gekookte water bij. Deksel erop, 10-15 minuten laten trekken en dan zeven.

4. Superhydraterende lijnzaadthee

Normaal gesproken hoor je over lijnzaad dat het boordesvol omega3 essentiële vetzuren zit; minder bekend is dat lijnzaadthee ook therapeutisch wordt toegepast en bijzonder hydraterend is. Water rondom onze cellen is als olie in een motor; ze kunnen niet zonder. Zelfs als je een heel goed dieet volgt, kan je lichaam er niet zijn voordeel mee doen als je uitgedroogd bent. De oplossing is meer drinken, maar als je gestrest bent, is je lichaam net een vergiet. Het water loopt er gewoon weer uit, zonder zelfs maar de celwanden te raken. Lijnzaadthee helpt, omdat het enigszins op gelatine lijkt. Het verzacht en ontspant de dikke darm en maakt dat die meer water kan opnemen.

Benodigdheden:

• 1 tl lijnzaad
• 1 l water
• je favoriete theezakje, zoals
gember, rooibos of munt.

Bereiding:

1. Doe het lijnzaad en het water in een pan, breng aan de kook en laat 20 minuten zachtjes doorkoken. Doe een deksel op de pan en laat het lijnzaad 12 uur of een nacht weken. Zeef – het zou net iets dikker dan water moeten zijn en een vaag nootachtige smaak hebben.
2. Om het te drinken zet je een gewone pot thee. Terwijl die trekt, vul je een beker voor de helft met de lijnzaadthee en schenk je bij met je hete thee. Roer goed en drink vrij snel op, want erg heet is het niet.

5. Verse gember met zout en limoen

Gember is waarschijnlijk het geneeskrachtigste ingrediënt in ayurveda. Het is de beste vriend van je spijsvertering,
helpt gasvorming tegengaan en kalmeert je ingewanden. Verse gember werkt het beste voor de spijsvertering en tegen misselijkheid, terwijl gemberpoeder meer wordt toegepast bij verkoudheid en ademhalingsaandoeningen. Gember, zout en limoen voor of na de maaltijd stimuleren de spijsvertering door pitta te versterken. Op de dagen waarop je je opgeblazen voelt, als je te overdadig gegeten hebt, je misselijk voelt en je spijsvertering wel wat steun kan gebruiken, zal deze gemberhulp je een boost geven en je hele stofwisseling verbeteren. Eet dit 15-30 minuten voor de lunch of het avondeten, om je spijsvertering voor te bereiden om de maaltijd. Zie het als een helende appetizer.

Benodigdheden:

• 5 cm verse gemberwortel
• sap van ½ limoen
• ½ tl kwaliteitszeezout

Bereiding:

1. Schil de gember. Snij in dunne plakjes en pers er het limoensap over uit. Bestrooi met zout en meng door elkaar.
2. Laat de gember 1-1½ uur marineren, als je wilt, of geniet er meteen van. Eet een paar plakjes van de gember voor je lunch of avondeten.

Heb jij nog recepten voor een heerlijke kruidenthee? Deel ze met ons in een reactie hieronder.

East by West – Gemakkelijke ayurvedische recepten voor de ultieme mind-body balans

Ben je benieuwd naar Ayurveda en hoe de filosofie van ayurveda kunt toepassen? In East by West legt Jasmine Hemsley uit wat Ayurveda is, hoe het werkt, hoe jouw type (dosha) werkt en – nog veel belangrijker – hoe je ayurvedisch kunt koken! Bestel jouw exemplaar voor € 29,99 bij onze webshop Boekenwereld.com met gratis verzending.

Meer lezen over ayurveda? Lees ook deze artikelen:”

 – Wat zijn de doshas binnen de ayurveda? (+ doshatest)
– Jasmine Hemsley over Ayurveda: “Het is een terugkeer naar de natuur en zo voelt het ook!”
– Je lichaam in balans met ayurveda: holistische wijsheid voor een gezond leven
– Eet jezelf in balans: ayurvedische kastanjecrêpes met vanille chai pruimencompote
– Boekenladder: 7x lezen over ayurveda

Leave a Comment