Home Tips voor thuis Met deze 5 tips maak jij je planten lenteklaar (lentekriebels inbegrepen!)

Met deze 5 tips maak jij je planten lenteklaar (lentekriebels inbegrepen!)

Door Gertrude van der Linden
Lentetips Gertrude van der Linden

Lente! Niet alleen mensen, maar de gehele natuur is in rep en roer. Dus natuurlijk ook onze kamerplanten. Zij zijn, vooral onder de grond, hard bezig om in hun kracht te komen om zo die aankomende groeispurt weer te doorleven. Het is dus voor een kamerplantbezitter belangrijk om hier rekening mee te houden, want bij een goede verzorging zal die getrakteerd worden op veel nieuw groen! Daarom vind je in deze blog vijf tips die jou en je planten helemaal lenteklaar maken!

Lentetips Gertrude van der Linden

Tip 1: Verpotten

Ik kan me zo voorstellen dat verpotten misschien wel een van de minst populaire groene klusjes is. Ik moet toegeven dat ik het niet altijd even leuk vind om mijn keuken op te ruimen, wanneer het lijkt alsof 10 kinderen de keuken hebben gebruikt als zandbak!

Daarom raad ik je dus ook aan om dit klusje op een plek te doen waar het vies mag worden. Een speciaal oppottafeltje, of gewoon een oud tafeltje in de tuin, is daarvoor een ideale uitkomst!

Ondanks het modderige boeltje, is verpotten een van de belangrijkste dingen die je kunt doen.  Tenminste als je blijvend wil genieten van je groene kroost! In de potgrond zitten namelijk voedingsstoffen die kunnen opraken. Door te verpotten dien je de plant niet alleen nieuwe voedingsstoffen toe maar bied je ook een grotere ruimte zodat de wortels verder kunnen groeien.

Doe je dit niet, dan heb je kans dat je planten langzaam hun gezonde uiterlijk verliezen, en zal hun groei uiteindelijk stagneren.  Verpotten dus!

Wanneer een plant te verpotten?

  • Tussen maart en juli is de beste tijd om te verpotten voor kamerplanten.
  • Kleine plantjes kun je 1 x per jaar verpotten en grote planten 1 x in de twee jaar.
  • Wanneer de wortels aan het aardoppervlak uitkomen.
  • Wanneer er jonge wortelpunten zichtbaar zijn bij de rand van de pot.
  • Wanneer de wortels onderaan de pot uit het gat groeien.

Natuurlijk is bijmesten een alternatief om je plant te laten staan in de ene mooie pot en jou de vieze handen te laten besparen. Maar wil je echt die gezonde urban-jungle bij jouw thuis? Dan zit er niets anders op dan het gewoon te doen!

Tip 2: Maak je planten schoon

Planten nemen niet alleen voedingstoffen op uit de grond maar ook uit de lucht. Zo ademen planten door de bladeren en nemen hierdoor voedingsstoffen op (Co2) uit de lucht (fotosynthese). Dit proces kan gehinderd worden als er te veel stof op het blad ligt. Zeker na een winter met de CV op volle kracht. Geen nood aan de man, dit is eenvoudig op te lossen door simpel het blad schoon te maken. En dit kan door bijvoorbeeld het blad af te spoelen onder de douche, te sproeien met een plantenspuit, of buiten met de tuinslang. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon een regenbui afwachten.

Als je je planten trakteert met een douche in welke vorm dan ook, reken er dan maar op dat ze je dankbaar zullen zijn!

Tip 3: Maak een stadstuintje met je kamerplanten

Sommige kamerplanten, in de regel planten met een stevig dik blad, kunnen met gemak naar buiten tijdens de zomermaanden. Maar zorg er dan wel eerst voor dat je de planten hebt laten wennen aan hun nieuwe stekkie. Hoe je planten laat wennen, maar belangrijker wanneer je dit doet, kun je hier nalezen.

Door planten tijdens de zomermaanden buiten te zetten, creëer je ruimte in je huis. Wat natuurlijk weer nieuwe mogelijkheden schept…

Tip 4: De schaar erin, nieuw leven erbij!

Bij veel planten is de lente de perfecte tijd om je plant te ontdoen van zijn wintervacht. Dit doe je door uitschietende takken te verwijderen met een schaar. Oftewel te snoeien. Door planten te snoeien houd je de plant voller in z’n blad en zal het licht makkelijker doordringen naar de kern, dit zal de groei stimuleren.

Onder andere deze kamerplanten kun je in het voorjaar snoeien:

En natuurlijk gooi je de gesnoeide takken niet weg. Zet deze in een fles met water, eventueel met wat stekpoeder en laat deze wortelen zodat de stekjes nieuwe planten worden. Leuk om te ruilen in een Facebook ruilgroep, op een stekjesruil of om als kadootje weg te geven.

Tip 5: Koop een Feng Shui plant  

Als je bij tip 3 een aantal planten buiten hebt kunnen zetten, is er misschien ruimte ontstaan voor een plant die onmisbaar is in elk huishouden: de Pachira Aquatica, oftewel vingerplant.

Volgens de oosterse wijsheden representeert het blad van deze plant de vijf elementen uit de Feng Shui. Ondanks de rijke symboliek die schuilt in deze plant, is de vingerplant verre van moeilijk te onderhouden. En een aanwinst om met een frisse start de lente in te gaan! Meer weten over dit bijzondere exemplaar? Lees dan verder in deze blog.

Ik hoop dat ik je met deze vijf tips een klein beetje op weg heb geholpen om je huis helemaal plant-lenteklaar te maken! Om zo blijvend te kunnen genieten van alle natuurwondertjes bij jouw thuis!

My Green House, hét hippe handboek om groene vingers te krijgen van Gertrude van der Linden

Ben jij ook zo dol op planten en wil je graag groene vingers? Bestel het prachtige boek van Gertrude van der Linden, vol zelfgemaakte illustraties en ruimte om je eigen planten-reis te documenteren.


 

Leave a Comment