Home Bewustzijn 5 tips om te leren op het universum te vertrouwen

5 tips om te leren op het universum te vertrouwen

Door Véronique Lam

Ken je die momenten waarop je tegen jezelf zegt “Ik moet gewoon het universum vertrouwen”? Of je leven nou chaotisch is of dat het allemaal even teveel wordt, soms weet je gewoon dat je je eraan over moet geven en leren erop te vertrouwen dat het wel goed komt.

Dit vertrouwen is een kunst – zeker op momenten waarop je denkt dat je goed bezig bent en er niets gebeurt. In de wereld van het welzijn ligt er een grote nadruk op het loslaten, afstand doen van de behoefte om alles te controleren en leren te vertrouwen dat het uiteindelijk goed komt. Je vindt vanzelf wel die baan die je wilt, de partner van je dromen of een heleboel geld.

Komt dit je bekend voor? Vertrouwen op het universum vraagt om geduld. Probeer je dit geduld te ontwikkelen, maar zie je nog steeds geen resultaten? Hier zijn vijf essentiële dingen die je moet weten als je probeert op het universum te vertrouwen.

1. Erken dat het universum van binnen zit

Onze sterkste verbinding met de sterren, de kosmos en alles om ons heen dat ons kan begeleiden, kom eigenlijk van binnen uit. Wanneer we eraan denken dat we op het universum moeten vertrouwen, denken we vaak dat er een externe kracht is die ons leven komt binnenvallen en ons redt van alle uitdagingen die we tegenkomen.

In andere woorden: we positioneren onszelf als afhankelijk, zwak en machteloos in relatie tot het verheven idee van het “universum”. Deze manier van op het universum vertrouwen is gebaseerd op een sprookje: we gedragen ons als Rapunzel die vast zit in een toren met haar lange haar en wacht op de prins die haar komt redden. Terwijl Rapunzel gewoon de uiteinden van haar haar aan het raamkozijn had kunnen vast knopen en zelf naar beneden kunnen klimmen.

2. We moeten loskomen van wat ons tegenhoudt

Als we vast komen te zitten in een gemoedstoestand van “Ik moet gewoon op het universum vertrouwen” , focussen we ons teveel op een abstracte manier van loslaten. Terwijl vertrouwen op het universum niet alleen maar gaat om het hopen dat je gered wordt. Het gaat over een praktische aanpak, over het direct benaderen van onze angsten en over leren welke specifieke belemmerende overtuigingen we moeten loslaten. Vaak houden we vast aan manieren om ons te verbergen, manieren om ons te weerhouden van opkomen voor onszelf.

Er zijn veel mensen die vastzitten in de overtuiging dat ze iets wat ze graag zouden willen niet kunnen. Jij hebt daar misschien ook last van. Dit zorgt ervoor dat je aan jezelf gaat twijfelen. Als je deze overtuigingen niet meer als waarheden gaat zien, zal je erachter komen dat de meeste van deze overtuigingen gebaseerd zijn op angst. Ben je er bijvoorbeeld van overtuigd dat jij niet in staat bent een goede baan met een goed salaris te hebben? Dan kan de angst voor de verantwoordelijkheid die daarbij komt kijken, daaraan ten grondslag liggen. Je zou dan verantwoordelijkheid moeten nemen voor je financiën, voor je toekomst en voor elke keer dat je normaal zou zeggen “Dat kan ik niet betalen”. Er zijn dan geen excuses meer, niets meer wat je tegenhoudt. En dat is beangstigend.

Als de behoefte aan verandering groter is dan de behoefte om in je comfortzone te blijven, gebeuren er grote dingen. Natuurlijk kun je daarna nog twijfels hebben over je toekomst, maar weet dat jij het in je hebt om met deze twijfels om te gaan. Jij hebt de kracht om de toekomst die jij voor ogen hebt, te blijven creëren.

3. Het universum zal jou helpen, niet alleen maar een goed gevoel geven

Droom jij er ook wel eens van om een check van een miljoen euro te ontvangen? Het lijkt een prachtige fantasie, tot je jezelf afvraagt of je daar wel daadwerkelijk iets mee opschiet. Geeft het ontvangen van zoveel geld, waar je niets voor gedaan hebt, jou vertrouwen in jouw aangeboren en onfeilbare capaciteiten? Waarschijnlijk niet.

Natuurlijk zou iedereen er blij van worden om een hoop gratis geld te krijgen. Je zou er blij om zijn dat je je nooit meer zorgen om geld hoeft te maken. Maar het zal je niet helpen. Wat ons helpt, is weten dat we de dingen zelf kunnen doen. Het helpt om te weten dat je vastbesloten bent om te slagen, om elke angst en terughoudende overtuiging onder ogen te zien met het universum aan je zijde. Jij kan zelf uit die hoge toren ontsnappen!

4.Soms is NIET krijgen wat je wilt juist een geschenk

Niet krijgen wat we willen, kan het grootste geschenk zijn. Dit is vooral waar als we denken dat we een makkelijke uitweg willen, dat we willen dat iemand anders onze problemen voor ons oplost. Vaak is dat niet wat we nodig hebben. Teveel vertrouwen op anderen kan je afhankelijk en zwak laten voelen. Je verliest het vertrouwen in je eigen capaciteiten, talenten en krachten.

Totdat je besluit dat het tijd is om het zelf te doen, om voor je zelf op te komen. Jij zal hard moeten werken om het leven te creëren waar je van droomt. Op zo’n moment kom je misschien voor uitdagingen te staan waar je in eerste instantie niet op zit te wachten. Totdat je erbij stil staat dat het overwinnen van zulke uitdagingen iets is dat je nodig hebt. Je leert voor jezelf te zorgen en op te komen door deze uitdagingen te overwinnen. Je zult leren te vertrouwen dat alles uiteindelijk wel goed komt. Het universum zal je nooit iets geven wat je niet kunt overwinnen.

5.Uiteindelijk draait het allemaal om de kracht van de liefde

Om het allemaal samen te vatten: de beste manier om op het universum te vertrouwen is door te leren in jezelf te vertrouwen. In plaats van het oneindig herhalen van de mantra “laat het los”, ga op onderzoek naar wat jou specifiek tegenhoudt in het leven. Zodra je dat weet, laat dan die specifieke gedachte, overtuiging, aanname of wat dan ook los. Weet dat het universum laat zien dat het van je houdt door je te helpen, ook al wordt je daar niet altijd blij van. Soms is niet krijgen wat je wil het beste voor ons.

Uiteindelijk draait het allemaal om liefde – op de krachtigste manier mogelijk.

Bron: mindbodygreen

Boekentip: E-kwadraat

Heb je nog een extra steuntje in de rug nodig om op jezelf en het universum te vertrouwen? In het boek E-kwadraat laat Pam Grout met 9 eenvoudige experimenten zien dat er een goede, liefdevolle kracht in het universum is die we kunnen beïnvloeden met onze gedachten. Ze zal je helpen met het universum en jezelf te vertrouwen, zo zul jij je beste leven kunnen leiden.

Ga zelf aan de slag en bestel het op in onze webshop Boekenwereld.com voor € 18,50.

Lees ook deze artikelen:

2 comments

Avatar
ronnie 13 januari 2019 - 15:41

heel toepasselijk voor mijn situatie…niet alleen maar loslaten,
maar wat houd jev tegen?angst voor teleurstelling?

Reply
Avatar
Leduc Dirk 3 november 2019 - 21:37

Sorry, maar ik snap er niks van!! Lijkt me allemaal zeer ingewikkeld.

Reply

Leave a Comment