Home Hooggevoeligheid 5 handvatten om bij jezelf te blijven op drukke plekken

5 handvatten om bij jezelf te blijven op drukke plekken

Door Wenske Pasman

Met het begin van de lente is ook het festival seizoen geopend. Ik houd van de sfeer op een kneuterige rommelmarkt en ik kan volop genieten van familiefestivals met theater, fijne muziek, rondrennende kinderen, relaxte mensen en lekker eten.

Wat al deze kleine en grote evenementen gemeen hebben is de drukte. Druk door de hoeveelheid mensen en alle indrukken van wat er te zien, te doen, te ruiken en proeven is. Het zijn de prikkels die zorgen voor het feestelijke sfeertje.

Maar het zijn ook de impulsen waardoor je letterlijk overprikkeld raakt, je jezelf verliest en knettersmoe alleen nog maar verlangt naar thuis op de bank. En het vervelendste? Dat je jezelf op de kop geeft met de gedachten dat je niet leuk genoeg bent…Yikes!

Ik ben vaak genoeg in deze valkuil beland. Maar naar een aantal keer vallen en opstaan ken ik een aantal handvatten om dit zwarte gat bewust te omzeilen.

5 handvatten om bij jezelf te blijven op festivals en je energie goed te houden op drukke plekken

1 Travel light

Een schoudertas en zelfs een ergonomische rugzak; ze leggen extra ballast op je lijf. Ik houd het bij mijn pinpas, ID kaart en wat kleingeld voor het toilet. Mijn mobiel laat ik het liefst ook thuis. Het heeft geen enkel nut om alles wat ik leuk vind direct te delen op de socials. Dit leidt alleen maar af van de beleving van het moment én de zuivere verbinding met de mensen waarmee ik ben. En echt, in nood is er altijd wel iemand die een telefoon beschikbaar heeft of een plaatje schiet van dat fotogenieke moment.

2 Zorg dat je op een aangename temperatuur blijft

Je lijf functioneert het best bij een lichaamstemperatuur rond de 37 graden Celsius en je lichaam zal haar best doen deze temperatuur ook zo constant mogelijk te houden. Net als bij het stoken van de kachel of het draaiende houden van de airco, vraagt het reguleren van je lichaamstemperatuur ongemerkt veel energie. Ik kleed me dan ook altijd in laagjes voor een comfortabele warmte. Liever later iets uittrekken dan een hele dag bibberen van de kou!

3 Draag goede schoenen

Goed, ik ben geen fashion queen, dat mag duidelijk zijn. Maar echt, verruil je toffe hakken en kekke ballerina’s voor schoenen waar je stevig opstaat. Wanneer ik me in de drukte begeef, wil ik met beide voeten goed op de aarde kunnen staan zodat ik letterlijk en energetisch makkelijker mijn evenwicht behoud.

4 Beperk je gesprekken tot beavis and butthead niveau

Ik houd van diepgaande gesprekken met een zekere betekenis, ik heb er zelfs mijn werk van gemaakt! Maar met de ruis zoals op een festival, alle zintuiglijke prikkels en het gedrang van een hele mensen massa, vind ik het een zware opgave om bij een gesprek te kunnen blijven. Liever stel ik voor om onze conversatie op een rustig moment en met een kop thee te vervolgen. En voor nu te houden bij sprekend oogcontact, ginnegappen en essentiële zaken als ‘Leuk hé? Nog wat drinken?’

5 Wees bedachtzaam op je behoeften

Je behoeften zijn het fundament onder je energie en algehele welzijn. Maar met de nodige afleidingen om ons heen, vergeten we vaak om even stil te staan bij hoe het met je gaat. Terwijl je het juist dan zo hard nodig hebt! Ik let op mijn normale dagelijkse ritme en neem regelmatig een moment om wat te drinken of eten. Thee om warm te blijven of water om mijn hoofd fris te houden. De meeste festivals zijn goed voorzien met kramen vol sugar-goodie-lekkers. Maar ik loop liever verder voor iets voedzaams omdat ik daarmee mijn energie goed houd en mijn onzichtbare weerbaarheidsschild sterk. En die onrust die zich in je roert? Die heeft vaak niks te maken met trek in een vette hap maar alles met je behoefte aan rust. Dus ga even áchter die frietkar staan, adem rustig in en uit en herstel de verbinding met jezelf. Voelt stukke beter dan de sugar rush of vet dip die je anders had gekregen!

Boekentip Inspirerend leven: Energetische bescherming

Energetische bescherming van Fons Delnooz en Patricia MartinotBen je benieuwd wat je nog meer kunt doen om je rust te bewaren op drukke plekken? ‘Energetische bescherming’ van Patricia Martinot en Fonz Delnooz staat vol tips en uitleg over hoe je je eigen rust bewaart. Ben je benieuwd naar dit boek? Je kunt jouw exemplaar bij onze webshop Boekenwereld.com bestellen voor € 20,- met gratis verzending.


 

Leave a Comment