Home Feng Shui 5 Feng Shui tips – Wonen in harmonie

5 Feng Shui tips – Wonen in harmonie

Door Nina Elshof

Een zoektocht naar een harmonieus en betekenisvol leven is in feite een zoektocht naar harmonie en betekenis in onszelf. Een waar avontuur op zoek naar wat ons bezighoudt, wie we zijn of, zoals de Engelsen dat zo mooi zeggen: ‘What makes us tick’. Een zoektocht naar zingeving en de ziel in je leven, in je bestaan en in je huis. Wil jij wonen in harmonie? Lees hier meer over Feng Shui en bekijk ook de vijf Feng Shui tips voor in huis.

Thuis

We leven in een tijd waarin we langzamerhand verleerd zijn om een thuis te scheppen voor onszelf en onze dierbaren. Veel meer lijkt het erop dat een huis verworden is tot een verzamelplek van een aantal individuen die toevallig op hetzelfde moment gebruik willen maken van de badkamer of de magnetron. Zelfs als je alleen woont, wordt een huis eerder beschouwd als een noodzakelijk gebruiksvoorwerp, dan iets dat een belangrijke bijdrage kan leveren aan je welbevinden. Terwijl het huis juist een warm en gekoesterd middelpunt zou moeten vormen in het leven van ieder mens; het zou zo’n beetje de belangrijkste plek op aarde moeten zijn. Tip: Als je je huis moet beschrijven, welke twee woorden kies je dan daarvoor? Zou je de beschrijving van je huis kunnen vergelijken met het leven dat je leidt?

Feng Shui

Fragment uit ‘Huis & Ziel’ Bestel hier jouw eigen exemplaar

Het duiden van je omgeving en de spullen die zich daarin bevinden, vraagt om een adequate methode die niet alleen handvatten aanreikt om te herkennen of een woning op praktisch niveau functioneert, maar die bovenal inzicht kan bieden in achterliggende motieven en mechanismen die ons drijven. Voor Nina Elshof is dat Feng Shui.

Feng Shui is een oude Chinese filosofische methode die de relatie tussen de mens en zijn omgeving onder woorden brengt en met deze relatie werkt en deze duidt. Het doel is om een harmonieuze en gezonde leefomgeving te creëren waarin je als mens gelukkig kunt zijn en je thuis kunt voelen of, beter gezegd, waarin je met heel je wezen thuis kunt komen. Feng Shui is een middel om inzicht te krijgen in je eigen identiteit door te kijken naar je (woon)omgeving als reflectie van jezelf. In feite is het een heel oude vorm van omgevingspsychologie, met dit verschil dat Feng Shui ieder levend wezen beschouwt als een wezen met een spirituele oorsprong en spirituele aard, iets waar de omgevingspsychologie aan voorbijgaat.

De gedachte is dat Feng Shui werkt met wat beschouwd wordt als de levensenergie die in de omgeving aanwezig is. Deze levensenergie is het resultaat van de mensen in die omgeving, hun emoties en herinneringen, functies, activiteiten en spullen. Deze levensenergie volgt en wordt beïnvloed door onze intentie, maar ook door bijvoorbeeld de ergernis over een probleem dat zich voordoet.

5 Feng shui tips

Hieronder vind je 5 tips die je kunnen helpen om energie in je huis goed te laten stromen.

1. Ruim je rommel op

Het kost ontzettend veel moeite om spullen terug te vinden als er rommel heerst in je huis en in je leven. Op een gegeven moment houd je, vanuit een gevoel van wanhoop, vanzelf op met zoeken. Een rommelige hoeveelheid spullen om je heen vraagt voortdurend om aandacht en laat je niet met rust, waardoor je je vermoeid kunt voelen. Creëer daarom een vaste plek voor je spullen zoals bijvoorbeeld je huissleutels. Hiermee voorkom je de telkens weerkerende ergernis van het ernaar moeten zoeken en het levert meteen op veel fronten voordeel op.

Neem, als je begint met opruimen, niet te veel hooi op je vork en beperk het aantal opruimklussen dat je per dag onderhanden neemt! Het is erg frustrerend als je een klus waar je aan begonnen bent niet kunt afmaken! Onderzoek wat jouw relatie is met schoonmaken. Doe je het voor jezelf en je huis? Of vanwege de kritische blikken van anderen? Kun je voelen dat schoonmaken een energetische verandering teweegbrengt?

2. Verlicht koken

Als je eten gaat koken is het goed om een kaars aan te steken in de keuken. Dat creëert bijna instant een sfeer van aandacht en geeft je het gevoel dat je met iets belangrijks bezig bent, wat ook zo is. De kaars brengt niet alleen rust, hij zorgt er ook voor dat je met je aandacht bij het eten koken bent. Verlicht koken! Zo gemakkelijk is dat.

3. Werkplek

Beperk je werkplek in huis tot één plek. Dat voorkomt dat de spullen die je nodig hebt door het huis verspreid liggen.

4. Genoeg zitplekken in de woonkamer

Om een woonkamer goed te laten functioneren is het nodig dat er voldoende comfortabele zitruimte is voor iedereen die er regelmatig verblijft. Het is noodzakelijk dat alle gezinsleden een gelijkwaardige zitplek hebben. Dan kan het zijn dat je ervoor kiest om een vierzitsbank te plaatsen terwijl er vijf gezinsleden zijn, waardoor een van de gezinsleden geen plek heeft. In de praktijk leidt dat ertoe dat degene die als laatste de woonkamer binnenkomt geen zitplek heeft. Hij of zij zal zich dan het vijfde wiel aan de wagen voelen. Een goed ingerichte en prettige woonkamer voorkomt namelijk dat gezinsleden zich terugtrekken in hun eigen domein.

5. Zet je bed op de juiste positie

Zorg ervoor dat je in bed ligt je voeten niet naar een deur wijzen. Je blijft op deze manier tijdens je nachtrust in een hoge energiestroom zitten. Waardoor je niet echt tot rust komt en in de ochtend nog steeds moe bent. Als de mogelijkheid er is zet je bed dan anders neer.

Fragment uit Huis & ziel van Nina Elshof. Meer lezen over Feng Shui in je huis? Bestel hier jouw eigen exemplaar van Huis & Ziel bij onze betrouwbare webshop Boekenwereld.com

Leave a Comment