Home Bewustzijn #40 Oude angsten en pijnen zijn als verborgen en verboden kamers in onze geest

#40 Oude angsten en pijnen zijn als verborgen en verboden kamers in onze geest

Door Paul Loomans

Oude angsten en pijnen zijn als verborgen en verboden kamers in onze geest. Je kunt je voorstellen dat in het midden van zo’n kamer de angst of de pijn ligt, als een vurige rode bol. Voor de deur hebben wachters plaatsgenomen, die willen voorkomen dat je deze kamer binnengaat. Zo’n wachter kan een secundaire emotie zijn, zoals woede, verdriet of schuldgevoel. Piekeren kan ook een wachter zijn. Elk mens schept zijn eigen wachters en laat ze de deur van het oud zeer bewaken. Telkens als je iets meemaakt dat lijkt op de oude angst of pijn gaat de poort naar de kamer open. Nu zullen de wachters wild zwaaien met hun vlaggen en vaandels om te voorkomen dat je naar binnen gaat. Je voelt woede, verdriet of schaamte of je piekert.

De wachters hebben echter geen wapens, ze kunnen je niet bezeren noch aanraken. Je zou zomaar tussen de wachters door de kamer kunnen binnengaan en daar de emotie van vroeger ontmoeten.

Oude emoties

Vaak zijn mensen huiverig om oude emoties te gaan voelen. ‘Ik heb al zoveel gehuild’, zeggen ze dan, ‘ik heb al zoveel wakker gelegen, laat het deksel maar op de put.’

Het binnentreden van de kamer is echter verrassend weinig spectaculair.

Het vraagt van ons te wennen aan een gevoel van beklemming of aan een branderige sensatie die we eerst niet eens opmerkten. Door er stil bij te blijven staan, neemt het af in intentie. De vele tranen en onrustige nachten waren juist het gevolg van het wegdrukken van het oorspronkelijke gevoel.

Als de poort opengaat, accepteer dan de uitnodiging. Zorg dat je niet afgeleid kan worden en ga naar binnen. Neem de tijd en maak jezelf vertrouwd met de vurige rode bol. Voel haar pulsen en accepteer haar energie. Voel hoe ze jou waarschuwt en wil helpen. Wees stil en luister. Ontspan je zover als mogelijk. Na verloop van enige tijd zal de emotie in kracht afnemen. Ze kan niet anders, want het is haar natuur.

Schouwspel

De wachters zullen het schouwspel verbaasd begluren. Wanneer je meerdere keren deze poort in- en uitgelopen bent, voelen ze zich opgelaten. ‘Wat doen we hier?’ zeggen ze tegen elkaar. ‘We staan hier voor Jan Joker. Laten we gaan.’
Vanaf dit moment zul je merken dat je gemakkelijker kunt praten over het oude zeer. Je kunt het duiden en verklaren. Als het onderwerp ter sprake komt, ben je niet meer zo emotioneel en je hebt ook niet meer de drang de kamer te verlaten. Het oud zeer is verwerkt.

Oud zeer presenteert zich voortdurend opnieuw aan ons. En hoe vervelend het ook moge zijn dat oude wonden opnieuw opengaan doordat ertegenaan geschuurd wordt, het biedt ons telkens een kans tot verwerking. De voorvallen van nu zijn ook echo’s uit het verleden. Ze roepen naar ons en vragen om nu wel gevoeld te worden.

Dit verhaal komt uit het hoofdstuk ‘Het verwerken van oud zeer’ uit het boek Goed Gevoel, emoties als medicijn, geschreven door Paul Loomans. Elke week plaatst Paul een blog op Inspirerend Leven waarin hij adviezen geeft hoe je kunt terugkomen tot een basis van rust en vertrouwen, vaak geïllustreerd met persoonlijke belevenissen.

Leave a Comment