Home Gezondheid 3x ayurvedische lassi om de spijsvertering te bevorderen

3x ayurvedische lassi om de spijsvertering te bevorderen

Door Redactie

De lassi is een bekend drankje binnen de Ayurveda en wordt hier ook wel takra genoemd. Het is een superlicht drinkbaar hulpje voor de spijsvertering, gemaakt van een beetje yoghurt of karnemelk, opgeklopt met water en specerijen om je agni, oftewel je verteringsvuur, te helpen verhogen. In dit artikel vertellen we je meer over de lassi en de positieve effecten die dit drankje heeft op je gezondheid. Ook delen we drie verschillende recepten met je zodat je zelf een lassi kunt maken.

De positieve effecten van de lassi

Lassi’s kunnen bevorderlijk zijn in het geval van het prikkelbare-darmsyndroom, de ziekte van Crohn, aambeien en vetzucht. Ze worden over het algemeen na de lunch geserveerd om de symptomen van spijsverteringsproblemen tegen te gaan. Ze versterken namelijk de vertering van voedingsstoffen en verminderen een onbehaaglijk gevoel na de maaltijd.

Drie lassi recepten

Wil je graag zelf een keer een lassi maken? Hieronder delen we drie verschillende recepten met je.

Warme kaneellassi

Benodigdheden (voor 1 portie):

  • 125 g yoghurt
  • 250 ml warm water
  • ¼ tl gemalen komijnzaad of geroosterde komijnzaad
  • ½ tl kaneel plus wat extra voor versiering
  • ¼ tl gemberpoeder
  • ⅛ tl zeezout

Bereiding:

  1. Doe alle ingrediënten in een blender en maal 30 seconden tot een luchtige en schuimige massa. Je kunt natuurlijk ook een paar minuten handmatig kloppen.
  2. Schuim het bovendrijvende vet af en bestrooi met kaneel voor je het serveert.

Komijn-rozenlassi

Benodigdheden (voor 1 portie):

  • 125 g yoghurt
  • 250 ml warm water
  • ¼ tl gemalen komijnzaad
  • ½ tl gemberpoeder
  • 1-2 druppels rozenwater of ¼ tl rozenextract
  • ½ el rietsuiker
  • 1-2 saffraandraadjes (optioneel)
  • Rozenblaadjes (optioneel)

Bereiding:

  1. Doe alle ingrediënten, behalve de saffraan en rozenblaadjes als je die gebruikt, in een blender en maal 30 seconden tot een luchtige en schuimige massa. Je kunt natuurlijk ook een paar minuten kloppen met de hand.
  2. Schuim het vet eraf en bestrooi met saffraan eventueel met rozenblaadjes.

Gember-korianderlassi

Benodigdheden (voor 1 portie):

  • 60 g zelfgemaakte yoghurt
  • 250 ml warm water
  • ½ tl gemberpoeder
  • Zaden van 1 kardemompeul (gemalen) of ¼ tl kardemompoeder
  • 3 draadjes saffraan (optioneel)
  • ½ tl versgemalen zwarte peper, plus wat extra voor versiering (optioneel)
  • ½ tl korianderpoeder of 5-6 verse korianderblaadjes
  • 1 tl honing (optioneel)

Bereiding:

  1. Doe alle ingrediënten in een blender en maal 30 seconden tot een luchtig schuimende massa, of klop een paar minuten met de hand.
  2. Schuim het vet eraf en bestrooi met zwarte peper. Dien op.

Ben je benieuwd naar Ayurveda en hoe de filosofie van ayurveda kunt toepassen? In East by West legt Jasmine Hemsley uit wat Ayurveda is, hoe het werkt, hoe jouw type (dosha) werkt en – nog veel belangrijker – hoe je ayurvedisch kunt koken!

Bestel jouw exemplaar voor € 29,99 bij onze webshop Boekenwereld.com met gratis verzending.

 

 

Leave a Comment