Kerstmis is bijzondere, warme en fijne periode. Familie en vrienden over de vloer, borreltje, hapje en natuurlijk een heerlijk diner. De hele tafel vol met dampende schalen, mooi servies en glazen waarmee geklonken gaat worden. Dat wordt genieten, zeker weten. Helaas is het ook zo, dat er veel eten overblijft na de kerst. Je wilt immers niet dat iemand jouw dis verlaat met een lege maag en is er dus voor elk wat wils. Maar wat doe je met die restjes? Direct de groenbak in of geef je ze nog even een tweede ronde. Ter overweging geef ik je dit mee: De voedselverspilling is enorm. Bijna 40% van het voedsel wordt verspild in de wereld. Het merendeel vindt plaats tijdens de productie, de verwerking en het transport. Daarna volgt de supermarkt, de horeca en tenslotte bij ons thuis. Ongeveer 10% van het eten dat we kopen, gooien we weg. Eigenlijk schandalig toch? Je geeft geld uit aan iets, dat je niet gebruikt. De hoogste tijd om bewust inkopen te doen en te gaan koken met wat alles je hebt. Een boek dat je hier heel goed bij kan helpen, is Alles moet op, de kunst van eten kopen en koken van Reini Smit. Het boek helpt je om bewuster te worden en minder weg te gooien. Door bewuster in te kopen, het goed te bewaren en een goede voorraadkast aan te leggen. Per hoofdstuk wordt er ingezoomd op een voedselgroep, welke voorraadkast-middelen hierbij horen, welke boodschappen hierbij horen en natuurlijk overheerlijke recepten. En wacht er niet mee, begin gewoon door de dag na kerst om te dopen tot Kliekjesdag! Maak van je restjes vlees en groente een overheerlijke quiche. Of verwerk de restjes vis in een salade of met wat room tot een bijzondere pasta saus.