Home Bewustzijn #39 Het verwerken van oud zeer

#39 Het verwerken van oud zeer

Door Paul Loomans

Tyra ontmoet ik op een lezing voor ondernemers. In een warm zaaltje zonder ventilatie spreek ik voor een gretig publiek, dat actief deelneemt en volop vragen stelt. Midden in de lezing verlaat een jonge vrouw de zaal. Tijdens de naborrel komt zij op mij af. Ze vertelt dat ze last heeft van angsten, met name in benauwde ruimtes. Ze vraagt of ik hiervoor ook individuele coaching aanbied.

Tyra vertelt me tijdens onze bijeenkomsten, waarin ik ook vraag naar haar afkomst, dat haar vader dronk en op cruciale momenten van de opvoeding schitterde door inactiviteit. Hij lag op de bank en toonde geen echte interesse in zijn twee kinderen. Op een dag had Tyra haar arm gebroken en verging van de pijn. In zijn dronkenschap kon hij niet reageren op de pijn en duurde het een eeuwigheid voordat hij in actie kwam. Tyra moest het alleen doen. Eenmaal volwassen wordt Tyra verliefd op een modieuze man die in de sales werkt. Tijdens een droomvakantie vertelt hij haar dat hij drugs gebruikt, maar alles doet om ervan af te komen. Tyra verwacht dat meer stabiliteit hem gaat helpen. Ze wordt zwanger. Hoe meer babyspulletjes er verschijnen, hoe vaker haar vriend haar alleen laat. Met het uitzicht op harmonie en vastigheid, gaat hij juist meer drugs gebruiken. Kort na de bevalling verlaat hij haar en de baby.

Afwezig

Zonder het te beseffen heeft Tyra een man uitgekozen die net zo afwezig is als haar vader vroeger. Nu moet zij het alleen doen. Heftige angsten vliegen op haar af. Ze hoedt haar zoontje en is er voor hem, ook al schrikt ze zelf bevend wakker uit haar dromen. Ze ziet gevaren om haar heen die er niet zijn. In gezelschap van een groep mensen raakt ze in paniek. Kan je er nog wel weg? Ze moet er elk moment kunnen uitstappen om alleen verder te kunnen.

We werken eerst aan het fysiek tot ontspanning kunnen komen. Vervolgens leert ze de meditatieoefening. Nu kan ze ook beter irreële gedachten waarnemen en er niet in meegaan.

Angst in je lichaam

Ik vraag haar waar de angsten zich manifesteren in haar lichaam. Ze voelt druk op de borst en een verkrampt gevoel bij de zonnevlecht, met name wanneer ze vertelt over haar vader, over haar ex of over de dagen na de geboorte. We trainen deze angsten te durven voelen door de weerstand op te heffen. We spreken af dat zij mag bellen wanneer ze weer heftige angsten voelt.

Op een avond gaat de telefoon. Ze heeft oppas geregeld en is uit eten met vrienden. ‘Ik zit in de auto’, zegt ze. ‘Ik kreeg aan tafel een paniekaanval. Ik krijg geen lucht meer’. Door de telefoon doen we samen de nu bekende oefening. Na 10 minuten geeft zij aan dat ze alleen verder kan. Het is een beslissend moment voor Tyra. Ze merkt dat ze zelf haar angsten kan kalmeren. Vanaf dat moment gaat het beter. Ze begint te begrijpen hoe haar ex gevangen zit in een soortgelijk verhaal als haar vader.

Een jaar later maakt hij kenbaar dat hij ook voor zijn zoon wil zorgen. Tyra begrijpt dat dit zowel voor hem als hun zoon belangrijk is. Het wordt bovendien een motief voor hem om nu wel een therapie aan te gaan.

Oud zeer van toen in het nu

Tyra ontmoette het oud zeer dat ontstaan was in de relatie met haar vader, opnieuw met haar ex. Het opmerkelijke is dat zij door de angsten die hierbij ontstonden te gaan voelen, ze niet alleen verwerkte dat haar ex haar zo schrijnend in de steek had gelaten, maar ook de angsten van vroeger. Ze kon er nu rustig over praten. Het maakte mogelijk dat er een nieuwe relatie ontstond tussen Tyra en haar vader, die inmiddels niet meer dronk. Deze krijgt een mooie band met zijn kleinzoon. Hij geeft hem wat hij bij zijn dochter heeft nagelaten.

Goed gevoel, emoties als medicijn

Dit verhaal komt uit het hoofdstuk ‘Het verwerken van oud zeer’ uit het boek Goed Gevoel, emoties als medicijn, geschreven door Paul Loomans. Elke week plaatst Paul een blog op Inspirerend Leven waarin hij adviezen geeft hoe je kunt terugkomen tot een basis van rust en vertrouwen, vaak geïllustreerd met persoonlijke belevenissen.

Leave a Comment