Home Geen categorie 3 x tips voor een huis zonder fruitvliegen

3 x tips voor een huis zonder fruitvliegen

Door Gwendolyn Frijns

garbage-can-1423840_640 Fruitvliegen, wat een horror voor mij als plantaardige eter! Ik had dit jaar het geluk dat ik voor weinig een compostbak over kon nemen, maar in mijn onwetendheid had ik daar een broednest voor fruitvliegen van gemaakt. Wat ik er van leerde?

1. Gooi keukenafval gelijk weg

Ik had bij de IKEA zo’n geweldig systeem gekocht, zodat ik mijn snij en fruitafval in een emmertje kon verzamelen en daarna lekker in de GFT kliko of compostbak weg kon gooien. Wat ik mij niet bedacht is dat het afval op deze manier gaat broeien, rotten en fruitvliegen dit the place to be gaan vinden. Die emmer krijgt dus een nieuwe bestemming, maar mocht je toch met een klein emmertje willen werken om op deze manier een laag te verzamelen voor compost, zet het dan tot je het gaat legen in de koelkast. Ga je legen? Dek dan gelijk de laag met keukenafval af met kranten of bruin tuinafval (gemaaid gras, takken, bladeren, etc). Tip: Gooi gekookt afval niet in de compostbak, maar in de GFT kliko. Geen compost, maar wel een GFT kliko? Maak de kliko grondig schoon tussen de leegbeurten en gooi keukenafval gelijk weg.

2. Hou alles schoon en fris!

Klinkt nogal wiedes, maar alles gelijk achter je opruimen en schoonmaken is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Heb je gegeten? Ruim dan meteen de restjes op, spoel alles af en zet het gelijk in de vaatwasser (of was het meteen af). Geknoeid? Maak het gelijk schoon! En heb je (papieren) servetten gebruikt, vergeet ze niet gelijk weg te gooien of in de was te doen. Laat niets te lang in water weken en gooi het dweilwater gelijk na gebruik op. Zo geef je de vliegjes geen kans!

3. Hoe kom je van fruitvliegjes af?

Heb je onverhoopt toch vliegjes in huis? Maak het huis dan grondig schoon, werk hygiënisch en zet op een paar plekken vliegenvangers neer. Deze maak je door een potje met een laagje appelazijn te vullen, er plastic afdek folie over te trekken en daar een klein gaatje in te prikken. Mocht je geen appelazijn hebben, dan kun je ook natuurazijn gebruiken met een stukje fruit erin. Door het fruit lok je de vliegjes, maar door de constructie komen ze er niet meer uit. Heb jij nog handige tips om insecten buiten de deur te houden? 

Leave a Comment