Home Bewustzijn 3 rituelen om weer contact te maken met jezelf deze herfst

3 rituelen om weer contact te maken met jezelf deze herfst

Door Anouschka van Wettum
rituelen

De transitie naar een nieuw seizoen geeft ons de mogelijkheid om opnieuw in contact te komen met het natuurlijke ritme van ons lichaam. In zowel de Chinese als de Ayurvedische geneeswijze worden mensen gezien als een microkosmos van het macrokosmos. Dat betekent dat het menselijk lichaam een projectie is van de wereld om ons heen. Wanneer we uit de pas lopen met onze omgeving, vallen we uit het ritme van onze natuurlijke staat van gezondheid. Eigenlijk vallen we uit onze balans. Ieder seizoen is gelinkt met een ander element, orgaanpaar, en emotie. De herfst wordt geassocieerd met het element metaal, de longen en darmen, en rouw.

De herfst is een seizoen van loslaten.

Om in de plaats te komen waar we onze energie opnieuw kunnen opbouwen en introspectie te vinden, moeten we kijken naar dingen, patronen, situaties en gevoelens die we het afgelopen jaar of langer hebben opgedaan die ons niet langer van nut zijn. Dat mogen we laten gaan. Denk aan de bomen langs de weg in de herfst. De blaadjes veranderen van kleur, drogen uit, en laten uiteindelijk los. Als ze dat niet zouden doen, zou de boom niet kunnen blijven groeien. Het is een cyclus die ons laat zien dat niets blijft. Het is een cyclus waar we als mens ook doorheen moeten gaan.

Hier zijn een paar manieren om weer in de pas te gaan lopen van het seizoen. Manieren om weer contact met jezelf te maken deze herfst:

1 Rustig worden

Eer de kortere dagen je natuurlijke afname van energie. Je hebt zoveel energie gebruikt over de zomermaanden en het kan lastig zijn om van die high af te stappen. We vechten ertegen omdat we in een maatschappij leven die smacht aar stimulatie en actie. De herfst gaat niet zozeer om externe actie, maar meer om vanbinnen te kijken waar we nu staan in dit moment. Het starten van een meditatie ritueel is een goede manier om dit te eren. Probeer elke dag 10 minuten stil te zitten. Laat gedachten komen en gaan zonder oordeel.

2 Eet warm voedsel

De zomer is vol van koud en fris eten dat het element vuur op orde houdt. Dit soort eten is niet voor de herfst. Kijk dit seizoen uit naar pompoen, bieten, wortels, knolraap en andere wortelgroenten die je van binnenuit kunnen opwarmen. Het longorgaan houdt van sterke smaken, dus verwarmende kruiden zoals kaneel en gember passen goed in je recepten deze tijd van het jaar.

3 Verander je relatie met rouw

Het mag dan wel een ongemakkelijke emotie zijn voor de meesten van ons, maar rouw is natuurlijk en komt en gaat. Als je jezelf toelaat om los te laten wat niet langer is, maak je ruimte voor alles wat bij jouw ware, authentieke pad hoort. Wanneer ik spreek over rouw bedoel ik niet alleen de dood, maar alles wat ons vandaag de dag niet meer helpt of wat vast zit aan het verleden. Laat het gaan en rouw over het verlies. Het lijkt misschien niet zo, maar dit is een natuurlijk proces dat lichaam en geest willen doorgaan en nodig hebben om door te gaan. Het gaat niet om het verlies, maar om het toestaan van ruimte voor uitbreiding en groei.

Tekst: vertaald uit het Engels van Mindbodygreen.

Boekentip: East by west

Traditionele recepten of moderne varianten, een simpel gerecht of juist een zeer speciale: het boek heeft iets voor iedere smaak. Samen met simpele maar doordachte en klassieke ayurvedische rituelen voor wanneer je energielevel een boost kan gebruiken, brengt ‘East by West’ ayurveda op een frisse manier weer tot leven.

Ga zelf aan de slag met de recepten en bestel jouw exemplaar via onze webshop Boekenwereld.com voor €29,99 met gratis verzending.

Lees ook deze artikelen:

1 comment

Avatar
bertie koussen 27 september 2020 - 13:35

Interessante artikelen en wetenswaardigheden.

Reply

Leave a Comment