Home Mindfulness 3 krachtige rituelen voor meer verbondenheid met je diepste ik

3 krachtige rituelen voor meer verbondenheid met je diepste ik

Door Myrtle Vos
rituelen

Laat die goede voornemens voor wat ze zijn. Ontdek hoe dagelijkse rituelen je kunnen helpen om van 2018 een betekenisvol jaar te maken. Rituelen geven ons de mogelijkheid om geluk te vinden in de kleinste dingen. Ze zorgen ervoor dat we een stapje terug doen uit de drukte en aanwezig te zijn in het nu…

I couldn’t agree more!, en smolt bij deze openingszin in het nieuwsbericht waarmee het bekende cosmeticamerk Rituals het jaar opende.

Meer (zelf-)compassie

Al of geen goede voornemens, veel mensen verlangen naar meer (zelf-)compassie en verbondenheid. In deze toch best wel gespannen tijd vliegen we makkelijk uit de bocht en hebben we nog al eens korte lontjes. We verliezen onszelf makkelijk in de waan van de dag. De waan die van alles van ons vraagt, en die ons tempo en vaak ook onze reactie bepaalt.

Kleine dagelijkse ritueeltjes helpen je om weer contact te maken met jezelf. Met wat voor jou belangrijk is en wat jij nodig hebt. Waar jij misschien dankbaar voor bent, bij wie of wat je stil wilt staan. Wat je wilt bekrachtigen of betekenis wilt geven. Rituelen zijn onmisbaar als je verlangt naar meer compassie voor jezelf en de wereld om je heen. Ze maken je stiller en zachter van binnen. En als jij stiller en zachter wordt, lijkt de wereld om je heen dat ook te worden.

Gouden randjes

Voor mij is een klein ritueeltje ook een heerlijk rustpunt in m’n volle dag. Het hoeft allemaal niet zo spectaculair te zijn. Het gaat juist om je intentie en je aandacht. Het geeft m’n dag echt een gouden randje.

1. Kaarsjes aansteken

Een van de bekendste en oudste rituelen is misschien wel het aansteken van kaarsjes. Of je nou wel of niet religieus bent, je hebt vast wel de ervaring wat het bewust aansteken van een kaarsje met je doet. Super simpel en krachtig tegelijk. Wanneer heb jij voor het laatst een kaars voor jezelf aangestoken?

2. Jezelf masseren

Een fijn ritueel om je dag mee te beginnen of af te sluiten is jezelf een massage te geven. Met de lekkerste olie of bodylotion die je hebt. Echt een moment voor jezelf te nemen.  Het maakt niet zoveel uit of je alleen je handen, voeten of je gezicht doet of voor een full body gaat. Zolang jij het maar met de meest liefdevolle aandacht doet.

3. Dankbaarheid

Een ander ritueel met enorme impact heet Dankbaarheid.

‘Je bent niet dankbaar omdat je gelukkig bent, maar gelukkig omdat je dankbaar bent’ – David Steindl-Rast

Het is zo super simpel. Maak voor jezelf het volgende zinnetje af: “Vandaag ben ik dankbaar voor …”, en laat de antwoorden gewoon in je opkomen. Moet jij eens kijken wat het effect is als je dit regelmatig doet. En niet alleen op de dagen dat het je voor de wind gaat. Juist als het allemaal even niet zo meezit is dit een ritueel dat een wereld van verschil maakt.

Benoem je dankbaarheid niet alleen, maar uit je dankbaarheid ook. Op een manier die bij jou past.

Dat maakt dit ritueel nog krachtiger.

Tip: inmiddels zijn er veel leuke boekjes en apps verkrijgbaar die het nog makkelijker maken om dagelijks aandacht te besteden aan dankbaarheid.

Meer dagelijkse ritueeltjes kun je lezen in mijn gratis eboekje 6 Juweeltjes van Ritueeltjes (met deze link kom je op de website van Myrtle terecht). Ik hoop je hiermee te inspireren om vooral ook je eigen vorm te vinden en te doen wat bij jou past.

Maak er een mooi jaar van!

Leave a Comment