Home Geen categorie 2020 pesticide vrij, help jij mee?

2020 pesticide vrij, help jij mee?

Door Gwendolyn Frijns

Vandaag is het zo ver: er wordt besloten of de EU een verlenging geeft aan het werken met glyfosaat, de werkzame stof in pesticiden zoals Round Up van Monsanto. Menig buurman of -vrouw spuit hier de tuin mee vol met dode insecten in en rond mijn huis als gevolg. Maar die pesticiden, zijn die eigenlijk wel een noodzakelijk kwaad? 

Negatieve invloed op de gezondheid

“Onderzoeken bewijzen de schadelijke effecten van pesticiden”, zegt expert pesticiden bij Velt Geert Gommers. “Daarom kunnen we niet anders dan campagne voeren. Er zijn de hormoonverstorende effecten, die pesticiden rechtstreeks in verband brengen met obesitas, lager IQ, verminderde vruchtbaarheid bij de man en zelfs autisme.” Ook om residu’s van pesticiden in voeding kunnen we niet langer heen. “We vinden daar ook steeds meer verschillende restanten van pesticiden terug. Tel daarbij de belastende effecten van pesticiden op ons milieu en je ziet waarom we zo verontwaardigd zijn.”  Bron Ik heb gemerkt dat het meestal mijn buren met stenen ‘tuinen’ zijn die fan zijn van de snelle onkruidverdelgers. Ze zijn vaak ook best vervreemd van de natuur en alles wat daarbij komt kijken. Zo’n flesje tovergif is dat best handig als je het leven het liefste zo onderhoudsvrij mogelijk leeft. Even dumpen en morgen verwonderd iedereen zich over jouw strakke tegelzee tijdens de barbecue. Dat kan ook anders!  De keerzijde van deze gemakzucht is alleen dat het gebruik van deze producten schadelijker is dan producten willen doen geloven. “Roundup wordt enkel door het blad opgenomen. Wanneer het in de bodem terecht komt, verliest het zijn werking zonder het doel bereikt te hebben, maar het kan wel naar het water afspoelen.” En precies dat belanden in grondwater is het probleem. We weten namelijk wel waar men de verdelger spuit, maar niet waar het terecht komt. Meer weten? Hier zijn 4 redenen om juist geen pesticiden te gebruiken. 

Wat dan wel?

Allereerst wil ik iedereen uitnodigen om te stoppen de natuur als vijand te zien. Het is dezelfde aarde die jou elke dag voedt, al vreten de slakken soms datzelfde eten op wat jij elke dag zo trots staat te verzorgen en verdwijnt het blad van het kleinfruit als sneeuw voor de zon, terwijl die nou zo noodzakelijk zijn zodat de vogels niet alles jatten voordat jij ook maar iets hebt geproefd. Maar als we diezelfde aarde die ons voedt nu vergiftigen met onze frustratie, beland dat letterlijk op ons bord. En dat terwijl er vele natuurlijke oplossingen zijn voor frustrerende tuinproblemen. Of het nu onkruid is, vraatzuchtige slakken of bladluis. De natuur heeft oplossingen voor natuurlijke problemen. Daar wordt de natuur niet alleen beter van, maar jij, jouw kinderen, huisdiertjes en alles om je heen ook. Wist je dat biologische boeren allang bewijzen dat het ook anders kan? En ehh… Wist je dat bio-dynamisch geteeld groente en fruit veel meer smaak bevat? Het bewijs trek ik elke week hop uit de grond, zo in mijn mond! Zoek op ‘oogstaandeel’ voor kraakverse lekkernijen bij jou in de buurt! Meer weten?  Velt heeft de meest gestelde vragen voor je op een rijtje gezet en die kun je hier terug lezen! En wil je financieel helpen? Doneren kan hier! 

Leave a Comment