Home Geen categorie 2015 was het jaar van…

2015 was het jaar van…

Door Gwendolyn Frijns

Terwijl 2015 vandaag eindigt, staat 2016 te trappelen om aan te breken. Het is een van mijn favoriete momenten om even rustig na te denken over het afgelopen jaar en wensen tot uitdrukking te brengen voor het nieuwe jaar. De jaarverslagen en goede voornemens vliegen om de oren, maar vandaag vraag ik je: wat heeft 2015 jou gebracht en wat zijn jouw wensen voor 2016? 

2015 was het jaar van..

Het zijn drukke dagen, maar neem eens lekker de tijd om alles op te schrijven wat er in 2015 is gebeurd en indruk heeft gemaakt. Probeer alles zonder oordeel op te schrijven, want het gaat er niet om hoe leuk of succesvol het jaar was, maar puur om het in kaart brengen hoe het jaar nu écht voor jou was. Deze oefening geeft namelijk antwoord op de vraag hoe het was om jou te zijn in 2015! Uitgeschreven? Ga dan even lekker wandelen, spelen met de kinderen, een boekje lezen, een kopje thee drinken: kortom, laat het even los en doe iets anders!

Herwaarderen

Pak op een later moment weer het lijstje tevoorschijn en kijk hier met een open, frisse geest naar. We krijgen van jongs af aan aangeleerd om ze nu onder te verdelen in positieve en negatieve ervaringen, maar ook nu gaan we dat niet doen. Wanneer je dit moeilijk vind en bij moeilijke gebeurtenissen neigt om in slachtoffer emoties te raken, keer dan naar binnen, maar contact met jezelf, onderzoek wat er onder dat gevoel ligt en voel compassie voor jezelf. Dat klinkt misschien ontzettend vaag, maar laat me je een voorbeeld geven. Op een goeie dag besloot ik dat het tijd was om te daten, dat ik er klaar voor was en schreef mij in op een van de vele datingsites die Nederland kent. Na meerdere keren afgewezen te zijn door mensen de ik interessant vond was ik behoorlijk overstuur geraakt en verzuurde mijn houding behoorlijk. Toen ik uiteindelijk een paar dates met een bijzondere man had, kwam ik erachter dat het helemaal niet aan de mannen lag. Want behalve dat ik ontzettend onzeker was (en mij daarom op een bepaalde manier opstel) ontdekte ik ook dat ik eigenlijk helemaal geen nieuwe man in mijn leven wil en dat gaf een enorme rust in mijn leven. 

Van voornemen tot plan

Nu je oprecht hebt gekeken naar hoe 2015 voor jou was en hebt ontdekt hoe rijk je bent geworden door alle gebeurtenissen, is het tijd om alle voornemens op een rijtje te zetten. 1. Wat zijn jouw diepe wensen en wat gun jij jezelf nu écht? Wanneer je merkt dat je moeite hebt om jezelf iets -wat dan ook- te gunnen, vraag jezelf dan eerlijk af waarom. Bijvoorbeeld: Ik wil graag beter leren koken, maar ik raak heel onzeker van de mislukkingen die bij het leerproces horen, wat teruggrijpt op een negatief zelfbeeld met alle bijbehorende overtuigingen. Ik kan mijn obstakel dan zo omvormen dat het een wens wordt: dat ik in het nieuwe jaar open mag staan voor ervaringen die mijn zelfbeeld en zelfliefde tot een hoger niveau mogen tillen.  2. Giet het in een concreet plan en hak het in hapklare gebeurtenissen, maar bovenal leg je de lat op een prikkelend en haalbaar niveau. Daag jezelf uit door bijvoorbeeld 100 dagen een positieve gebeurtenis vast te leggen, weer balans in het gezin te brengen door kapitein van jouw schip te worden, om op een andere manier te communiceren met anderen of misschien door te gaan wandelen of hardlopen op vaste momenten in de week. Maar vergeet vooral ook niet de inspirerende workshops, lezingen, cursussen of gewoon een hut bouwen met de kleintjes onder de tafel of de groten leren een fiets te repareren? 3. Stel jezelf 1 groot doel. Ik zeg bewust maar 1, want we zijn gewent om onszelf te overladen met grote doelen en raken ontzettend ontmoedigd als blijkt dat er dan niets van komt. We zijn de laatste tijd erg gericht naar buiten, maar richten we ons vaak genoeg naar binnen? Wat wil jíj? Een rijbewijs, verhuizing, fijne bevalling, nieuwe baan of gelukkig zijn in jouw huidige baan, een boek schrijven, zangles, naar een bijzonder festival, werken aan angsten? Wat als alles mogelijk was? Wat heb je dan nodig om dat te bereiken? Het is de weg er naartoe die ertoe doet, dus knip ook dit doel in tussendoelen en geniet van al wat je onderweg ziet! Tip: Leer welke momenten de meeste kans van slagen hebben bij het aanbrengen van verandering in jouw leven, door je te verdiepen in de maan en haar energie. Ik wens jullie een heerlijk uiteinde en een wonderlijk nieuwjaar toe! 

Leave a Comment