Home Bewustzijn 13 selfcare tips om de herfst door te komen – deel 2

13 selfcare tips om de herfst door te komen – deel 2

Door Michèle Lippus

De herfst is in volle gang. Tijdens dit seizoen van introspectie is het belangrijk om tijd voor onszelf te nemen. Even stil staan bij onze wensen voor dit najaar en ons klaarmaken voor de koude winter die gaat komen. Vorige week heb ik al de eerste 13 zelfzorg tips gedeeld. Vandaag deel ik het tweede deel van de tips: N t/m Z.

Natuur

Ah, de natuur! Het voedt ons, niet alleen met eten maar het is ook een heerlijke plek om te ontspannen, herbronnen en jezelf energetisch te voeden. Dit zijn allemaal leuke tips om in de natuur te doen: wandelen in bossen, actief deelnemen in een pluktuin in je buurt, blootsvoets rondlopen in het gras of op het strand, genieten van quality time op of langs het water, een boek lezen onder een boom… er zijn zo veel dingen die je kan doen in de natuur.

Ontspullen

Als het lente is, lijkt het alsof we behoefte hebben aan een grote schoonmaak. Het is een ideale moment om afscheid te nemen van oude spullen die niet echt meer bijdragen tot ons dagelijks leven. We maken ruimte en creëren de perfecte setting voor inspiratie en flow. Opgeruimd in je huis, helder in je hoofd! Wacht niet tot de lente om te ontspullen. Kringloopwinkels, recyclage parken of tweedehandswinkels kunnen een nieuw thuis worden voor deze spullen.

Positieve mindset

Indien we van het punt vertrekken dat alles energie is, dan begrijp je al snel hoe belangrijk een positieve mindset voor jezelf is. Geef aandacht aan wat de moeite waard is, wat een meerwaarde voor je is, kies voor positieve gedachten, ook al gaat het niet zoals je wilt. De wet van aantrekkingskracht leert ons bewust te worden van onze gevoelens, gedachten, woorden en daden. Een positieve mindset is de eerste stap naar een leven vol overvloed.

Quotes

Inspirerend en motiverend, quotes kunnen een hele krachtige werking hebben. Soms zijn ze kort en wat melig, tot je die ene gevonden hebt die in elke cel van je lichaam resoneert of je een bakken energie kan geeft.

Self-care is giving the world the best of you instead of what is left of you – Katie Reed

Reizen

Reizen brengt ons in contact met nieuwe mensen en culturen. Je kan alleen reizen of in gezelschap, ver of dichtbij, een pelgrimsroute bewandelen, een avontuurlijke reis maken enz. Eindeloos veel opties. Het mooie van reizen is niet de bestemming, maar de ervaring die we opdoen tijdens deze reis. Om te reizen hoef je niet altijd de deur uit! Je kan in je gedachte wegdromen of reizen naar diepere dimensies in jezelf.

Spiritualiteit

Zelfzorg kent 5 dimensies: spiritualiteit is er één van. Concreet gaat het om het toepassen van een geloof of waarden die zin geven aan jouw leven. Onder deze dimensie vallen de kunst van het beoefenen van mindfulness, meditatie, yoga maar evengoed een lezing of workshop bijwonen, je inzetten voor een goed doel dat je nauw aan het hart ligt of samenkomen met gelijkgestemden zijn als een balsem voor je ziel.

Toestemming

Geef jezelf toestemming en gun jezelf de eerste plaats, zonder schuldgevoelens. Dani DiPirro van Positively Present weet als geen ander toestemming zo mooi te verwoorden en visueel te laten spreken in haar maandelijkse Hey, it’s Okay illustraties. Het is jezelf met mildheid toestemming geven, ook al loopt het even niet zoals je wil.

Unplug

Af en toe de stekker eruit trekken, zodat je weer helemaal kan opladen kan wonderen doen, vooral als je een super druk leven leidt. Neem af en toe een kleine break, ga op weekend en spendeer tijd in de natuur maakt tijd om te mediteren. Loskoppelen uit de drukte zodat je weer helemaal kan opladen is hier de boodschap!

Vrijwilligerswerk

Zelfzorg is meer dan alleen maar jij, er is zeker en vast ruimte om ook samen met en voor andere dingen te doen. Het gaat om het vinden van evenwicht in jouw gevoel van welzijn. Ben je alleen of heb je geen grote vriendenkring? Als vrijwilliger meewerken aan een project brengt je in contact met andere mensen, het voedt je ziel en geest door iets goed te doen voor een ander en het kan zin geven aan je leven. De dankbaarheid die je daarvoor terugkrijgt is onbeschrijfbaar, hartelijk en warm. Een prachtige manier om waardering te krijgen waar jij je onbaatzuchtig voor inzet.

Work-Life Balance

Evenwicht is voor iedereen anders. Een mooi evenwicht vinden tussen werk en privé is noodzakelijk. Vooral als je ondernemer/ster bent en je van thuis uit werkt, vloeien beiden soms door elkaar heen en is het moeilijk om het verschil nog duidelijk te zien. Wat je situatie ook is, dit kan je alvast doen: blijf waakzaam voor het presteren van extra werkuren (ook al worden ze betaald), laat de verleiding achter je om thuis nog snel wat werkgerelateerde mails te beantwoorden, laat problemen op het werk niet het enige topic zijn dat je met je partner bespreekt en durf vakantie te nemen. Soms kan één dag vrij nemen voldoende zijn om dat evenwicht te ondersteunen.

eXpressie

Zet je passie om in de meest expressieve manier die je kent: handwerk, poëzie, dagboeken, dansen, zingen, koken, sporten, tuinieren, schilderen, tekenen, vision- of moodboards maken enz. Expressie is een manier om stem te geven aan wat jou voedt, waar jij happy van wordt en energie van krijgt. Het helpt je om met enthousiasme door het leven te gaan. Weet je niet goed waar je passie of talenten liggen? Overweeg dan zeker eens een workshop rond talenten ontdekken te volgen.

You first!

Hoeveel mensen snakken er naar meer tijd voor zichzelf? Als je 100% voor zelfzorg wil gaan, is prioriteit geven aan jezelf de basis. Concreet betekent dit dat je echt gaat nadenken over het opvullen van je agenda. Vooral als je kids hebt of zorgt voor een ouder, partner of ander familielied, is het oh zo belangrijk dat je af en toe, ook al is het maar 1 uur per week, tijd voor jezelf hebt, zodat je even kan opladen alvorens er voor anderen te zijn.

Zzzz-factor

Een goede slaaproutine is fundamenteel voor ons lichaam. Tijdig gaan slapen, maar even goed een middagdutje doen kan zo’n herstellende werking hebben op ons lichaam. Het belang van een goede nachtrust gaat veel verder dan enkel een uitgerust gevoel. Het draagt bij tot een gezondere levensstijl, vitaliteit, het verwerken van prikkels die door de dag opgevangen worden door onze hersenen, het boost je creativiteit en je cellen krijgen de kans om te herstellen.

Heb je interesse in zelfzorg? Op mijn website ben je op het juiste adres. Je leest het allemaal hier.

Boekentip: Inspirerend Leven Winterboek

Heb je na tips voor de herfst behoefte om ook de winter goed door te komen? Het Inspirerend Leven Winterboek staat vol met oefeningen, tips, inspiratie, recepten en DIY’s. Een heerlijk boek voor een koude winteravond of om lekker mee te nemen op vakantie.

Reserveer nu vast jouw exemplaar in onze webshop Boekenwereld.com en krijg het boek gratis thuisgestuurd op de dag dat het uitkomt.

Laat een bericht achter