Home Geen categorie 12 juni: Internationale dag tegen kinderarbeid

12 juni: Internationale dag tegen kinderarbeid

Door redacteur

In Nederland heb je jongeren die elke dag om zes uur opstaan om hun krantenwijk te lopen omdat ze anders hun scooter niet kunnen betalen… Zijn zij, als werkend kind, slachtoffer van kinderarbeid? Volgens de internationale arbeidsorganisatie (ILO) werken er over de hele wereld 250 miljoen kinderen. Vooral in ontwikkelingslanden zijn er veel kinderen die hele dagen werken. Ongeveer een kwart van de werkende kinderen woont in India. Werken kan een heleboel verschillende dingen betekenen. Kinderen werken bijvoorbeeld in fabrieken, op plantages of in de visserij. Een deel van de werkende kinderen krijgt niet betaald. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om werk in de huiselijke sfeer zoals vloeren schrobben, koken en water halen. Kinderen die het het slechtst getroffen hebben werken als kindsoldaten of in de prostitutie. Ook zijn er kinderen die verhandeld worden als een soort slaven. Vechten en werken in de prostitutie vallen onder the worst kind of childlabour, die de ILO wil uitbannen. Maar is alle overige kinderarbeid wel altijd schadelijk en vermijdbaar?

kinderarbeid.jpg

Er is veel over kinderarbeid te zeggen

Via KENNISLINK vind je een aantal websites die je meer over kinderarbeid in het algemeen vertellen. Vervolgens kun je een aantal websites bekijken waarin meer wordt ingegaan op de regelgeving rondom kinderarbeid en de rechten waarop kinderen zich kunnen beroepen. Ook zijn een aantal websites opgenomen over speciale vormen van kinderarbeid, zoals kindsoldaten en kinderprostituees. Onder het kopje discussie vind je verschillende (wetenschappelijke) teksten die verder ingaan op de diverse standpunten ten opzichte van kinderarbeid. Hier wordt de opvatting dat werken voor kinderen altijd schadelijk is bediscussieerd.

Over Kennislink

Mocht je nog niet eerder Kennislink gevonden hebben: het is de populair-wetenschappelijke website van de Stichting Nationaal Centrum voor Wetenschap en Technologie (NCWT) waarop wetenschappelijke informatie op een heldere manier wordt uitgelegd. De site brengt niet alleen recent nieuws uit de wetenschap, maar gaat ook dieper op onderwerpen in via dossiers. Daarin worden thema’s vanuit verschillende wetenschappelijke invalshoeken belicht. In gastcolumns vertellen wetenschappers over hun werkzaamheden. Informatieve grafieken, fotoreportages, film en geluid brengen de wetenschap zo helder mogelijk in beeld. Agendatips geven een idee van wat er nog meer aan wetenschap in het land te beleven valt. Kennislink bevat ook een grote hoeveelheid artikelen uit populair wetenschappelijke bladen, tijdschriften en webpublicaties. Al deze informatie is snel en eenvoudig te vinden via Kennislink!

Leave a Comment