Home Liefde & Relaties 1001 Liefdesbrieven

1001 Liefdesbrieven

Door redacteur

Zelf een liefdesbrief schrijven is spannend, maar ook het lezen van de brieven van anderen is iets speciaals.

Creatief schrijven

Vorig jaar kon je op de Boekenbeurs in Antwerpen binnengluren in een kamer van het feeërieke hotel ‘1001 Liefdes’. Een muur was behangen met liefdesbrieven. Het was de start van een nieuw schrijfproject: 1001 liefdesbrieven van 1001 verschillende schrijvers. Initiatiefnemer is Creatief Schrijven, een ‘steunpunt voor wie het schrijven niet kan laten’. Nieuwsgierig open ik de site: een warmrode gloed vult langzaam het scherm. Wil ik gluren, lezen of schrijven?

Gluren, natuurlijk. Ik beland in een brief van Thomas Siffer: ‘Je schrijft: iemand op internet leren kennen, was toen nog allemaal veel zieliger dan nu.’ Fout! Iemand op internet leren kennen, dat is klasse hebben. Want dan zijn je woorden wapens. Ken je Cyrano de Bergerac, de lelijkerd, die zonder zich te tonen het hart stal van de vrouw van zijn dromen? Gedichten declamerend vanuit het donker? Dat donker heet nu internet. Liefdespoëzie is herleid tot smileys, OMG’s en CU’s. Het effect blijft hetzelfde: liefde.

Zo had ik dat nooit bekeken – ik heb het namelijk niet zo op contacten leggen via elektronische weg – maar de analogie van een romantische dichter onder je balkon spreekt mij wel aan. Ik neus wat rond en vind ook schrijftips voor liefdesbrieven, met (ha, dus toch…) het advies: schrijf met de hand!

Een sterrenhemel vol inspiratie

Nog verder glurend ga ik vanzelf over tot ‘lezen’: voor mijn ogen opent zich een sterrenhemel, waaruit je 1001 liefdesbrieven kunt plukken. Voor wie daarin nog niet voldoende inspiratie vindt om zelf in een epistel je hart uit te storten, is er op de site ook nog een complete handleiding te vinden. Een regelrechte aanrader: Liefdesbrieven.

 

 

Leave a Comment