Home Gezondheid 10 x tips voor rust tijdens alle kerststress

10 x tips voor rust tijdens alle kerststress

Door Wenske Pasman

Om me heen zie ik met het naderen van de feestdagen, de stress toenemen en de energie rap afnemen. Alle ideeën en adviezen om de planning voorafgaand aan de feestdagen anders (lees: meer gestructureerd) te laten verlopen ten spijt, de feestdagen in een gemiddeld gezin zijn vaak enigszins chaotisch en voor je het weet wordt je met een verward hoofd wakker in 2019 en verlang je naar rust en vakantie. Het ding is, ik geloof niet in ‘planning’ en al helemaal niet in het arrangeren van het kerstgevoel. Ja, er is een plan, een doel wat je graag wilt bereiken. Kerstdiner met het hele gezin aan een gedekte tafel, een knallend uiteinde van dit jaar. Maar zodra je dit wilt vastleggen in een planning, creëer je meteen een systeem wat je beperkt in het bereiken van je doel. Geforceerde gezelligheid, gespannen verwachtingen, een overvloed aan eten en een tikje perfectionisme trekken al snel alle energie uit je weg. Deze 10 tips helpen je om in alle drukte bij jezelf te blijven, te genieten van de diepere betekenis van kerst en met nieuwe zin aan 2019 te beginnen.

1. Geniet van wat je eet.

De feestdagen gaan gepaard met lekker eten en ik ben de laatste die zegt dat je jezelf eten moet onthouden. Geniet er vooral van! Alleen, er zit een groot verschil tussen het verorberen van een kerstkransje met een gevoel van schuld of verwijt en het eten van een kerstkransje waarvan je echt geniet. Zelfde kransje, alleen een totaal andere energie en dat werkt door op je gevoel van geluk en tevredenheid.

2. Luister naar je lichaam en geef jezelf wat je opdat moment nodig hebt.

Door goed voor jezelf te blijven zorgen blijft je energie en humeur op peil. Dat is niet alleen fijn voor jezelf maar ook voor de mensen om je heen!

3. Maak betekenisvolle keuzes.

Er mooi uitzien, een sfeervol huis, een goed gesprek, heerlijk eten, een familiespel of vrijwilligers werk voor het goede doel. Je kan niet alles tegelijk. Bedenk wat jij belangrijk vindt, maak keuzes die daarbij passen en voorkom dat het je allemaal teveel wordt.

4. Let niet op de tijd

(behalve als je een kalkoen in de oven hebt staan!) De tijd geeft een duidelijke indeling aan onze dag, wat prettig is, maar kan ook een enorme stressfactor zijn als het je beperkt. Laat het idee van hoe laat en in welke volgorde dingen moeten gebeuren, los. Theetijd, bedtijd, ontbijt/brunch/lunch/diner tijd, ‘is het al tijd voor een borrel?’-tijd, het is allemaal maar relatief. Blijf gewoon jezelf en volg je eigen voorkeuren.

5. Neem je tijd.

Nu je er toch niet op hoeft te letten, heb je tijd om het rustig aan te doen. Maak je toiletbezoek wat langer. Adem drie keer rustig in en uit en geniet in alle stilte van dit rustmomentje. Je hebt nu ook alle tijd voor oprechte aandacht en een diepgaander gesprek. Vraag je dierbaren bijvoorbeeld naar hun mooiste momenten in 2018 en wees nieuwsgierig naar hun wensen voor 2019.

6. Drink veel en regelmatig,

en dan bedoel ik natuurlijk alcoholvrij ; ) Vooral als jij als gastvrouw bezoek ontvangt, schiet de catering er voor jezelf nog al eens bij in. Zet een kan met water op het aanrecht en schenk jezelf regelmatig bij. Door voldoende te drinken, houd je je hoofd koel en voorkom je dat je vanuit een onprettig gevoel (dorst!) teveel gaat snaaien. Extra tip: zelfbediening. Het eerste rondje serveer jij, daarna nodig je de gasten uit zelf hun drinken te pakken. Dit is niet alleen veel makkelijkere voor jou, het voorkomt ook dat iedereen blijft bank hangen.

7. Durf te veranderen.

Kerstmis is een groot ritueel. Door de voorspelbaarheid van herhaling geven rituelen ons houvast en zekerheid. Aan de andere kant kunnen rituelen ook enorm beperkend zijn. Het is nooit te laat om met een nieuw ritueel te beginnen en te breken met dat wat niet meer past.

8. Breng de diepere betekenis terug.

Kerstmis is zoveel meer dan de grootste boom, de mooiste cadeaus en de meest culinaire hapjes. Deel de onderliggende boodschap van het kerstverhaal met je kinderen. Vertel welke betekenis jij hieraan geeft en neem ze mee naar de kerk of laat ze helpen met het maken van het eten.

9. Beweeg en adem frisse lucht.

Heel de dag binnen, op de bank, in de keuken en met dezelfde mensen, daar wordt niemand blijer van. Speel twister, dans op foute kerstmuziek en ga naar buiten, voor een potje voetbal of het geijkte rondje door het bos, doe wat jij fijn vindt en laat de energie weer stromen.

10. Kijk terug en maak ruimte voor nieuwe ervaringen.

De dagen na kerst en voor de viering van het nieuwe jaar kenmerken zich door stilte. Dit is het ideale moment om terug te kijken naar wat 2018 jouw heeft gebracht en om ruimte te maken voor nieuwe ervaringen in het komende jaar. Leer van je ervaringen uit 2018. Markeer wat je wilt herinneren. Bedank mensen voor hun vriendschap of steun in het afgelopen jaar. Laat los wat jou niet meer dient en neem mee wat je kunt gebruiken om je in 2019 te kunnen voelen zoals jij wilt. Energiek, krachtig, verbonden, stralend, tevreden, mooi, ontspannen, …

Welke van deze 10 tips spreken jou het meeste aan en wat doe jezelf om je energie en rust te behouden in drukke tijden? Deel je ervaring onder dit blog. Je krijgt altijd antwoord of reactie van mij terug en met jouw verhaal inspireer jij weer anderen.

Ik wens je energierijke dagen en een mooi begin van het nieuwe jaar!

Met plezier & waardering, Wenske Pasman

Leave a Comment