Home Geen categorie 10 x tips om duurzamer te leven

10 x tips om duurzamer te leven

Door Redactie

duurzaam Duurzaamheid staat hoger dan ooit op de agenda. We kunnen er gezien de recente ontwikkelingen niet genoeg aandacht voor hebben. Daarom behandelen we hier tien tips om tien keer duurzamer te leven. Met een duurzame tuin.

1. Gebruik duurzaam materiaal

Een duurzame tuin begint met het gebruik van duurzame, milieuvriendelijke materialen. Duurzaam materiaal gaat langer mee, waardoor het minder belastend is voor het milieu. Zo kun je beter hagen gebruiken als schutting dan hout om zo het hout uit te sparen. Geef je toch de voorkeur aan hout? Kies dan voor hout met het FSC-keurmerk.

2. Gebruik tweedehands materiaal

Ook het gebruik van tweedehandsmateriaal draagt bij aan een beter milieu. Leg bijvoorbeeld een terras aan van tweedehands tegels. Je bespaart dan zowel geld als energie voor de productie van nieuwe tegels.

3. Gebruik zonnepanelen

Plaats zonnepanelen op het dak om duurzame energie op te wekken. Ook voor veranda’s en overkappingen zijn zonnepanelen beschikbaar, de zogenaamde solarpanelen. Deze panelen zijn transparant waardoor er vanonder je overkapping niets van het uitzicht verloren gaat.

4. Plant lokale plantensoorten

Door in je tuin lokale plantensoorten te planten, bespaar je transportenergie. Lokale planten groeien hier daarnaast in een vertrouwd klimaat, waardoor ze gezonder blijven en je het gebruik van bestrijdingsmiddelen minimaliseert.

duurzaam3

5. Vang regenwater op

Door regenwater op te vangen, voorzie je jezelf in water om bijvoorbeeld de planten mee te wateren of de auto te wassen. Regenwater vang je eenvoudig op door een regenton onder de regenpijp te plaatsen.

6. Gebruik je eigen compost

Maak in je tuin gebruik van eigen compost. Dit levert allereerst een bijzonder vruchtbare bodem op, maar zorgt er daarnaast ook voor dat je minder weggooit en dus het milieu minder belast. Ook bespaar je er geld mee.

7. Maak gebruik van combinatieteelt

Heb je een moestuin? Zorg dan dat je gewassen naast elkaar plant die elkaar versterken. Spinazie en selderij, bijvoorbeeld. Deze gewassen houden elkaar gezond wat het gebruik van bestrijdingsmiddelen reduceert.

8.Gebruik led- of solarverlichting

Maak in je tuinverlichting gebruik van led- of solarverlichting. Deze verlichting kost minder tot geen energie. Hiermee verdien je op den duur de hogere verkoopprijs terug.

9. Breng een groen dak aan

Door op je woning, tuinhuis of garage een groen dak aan te brengen, verbeter je de isolatie en verminder je de stookkosten. En hoe minder er gestookt wordt, hoe beter dat voor het milieu is. Daarnaast verbetert een groen dak de luchtkwaliteit en de duurzaamheid van het dak.

10. Gebruik handgereedschap

Door in de tuin handgereedschap te gebruiken in plaats van elektrisch gereedschap verminder je het energieverbruik, waarmee het milieu minder belast wordt. duurzaam2

Leave a Comment