Home Bewustzijn 10 eenvoudige tips waarmee je direct tijd kunt terugwinnen

10 eenvoudige tips waarmee je direct tijd kunt terugwinnen

Door Redactie

shutterstock_142334290 Heb je ook zo vaak het gevoel een race tegen de klok te lopen? Nergens tijd voor te hebben en alles op een holletje te moeten doen? Deepak Chopra heeft een boeiende kijk op de samenhang tussen lichaam, geest en ziel. Je hebt meer invloed op je eigen tijd en welzijn dan je denkt. En op een ander niveau dan je denkt. In zijn boek Herontdek je lichaam, hervind je ziel beschrijft hij hoe je de tijd tot je bondgenoot kunt maken. Met 10 eenvoudige tips waarmee je direct tijd kunt terugwinnen..

Tijd als vijand

Je lichaam is niet het slachtoffer van de tijd, integendeel, het dirigeert de tijd in jouw voordeel. Maar zodra je je lichaam je angsten en negatieve opvattingen over tijd opdringt, beginnen de problemen. Een goed voorbeeld is de opvatting dat je nooit voldoende tijd hebt. Deze opvatting leidt tot deadlines, een woord vol symboliek met de bijklank van sterfelijkheid: als je bij het bereiken van de grens niet klaar bent, is het met je gedaan. Je lichaam speelt zijn rol in deze veronderstelling. Telkens als je in een race tegen de klok zit, gaat je hartslag omhoog, vernauwen je bloedvaten zich en jaagt je geest zichzelf op om je tempo bij te houden. Stuk voor stuk zijn het verstoringen van lichaamsritmes en dus verstoringen van de zorgvuldig gecreëerde regie die je lichaam voert over de tijd. En nog schadelijker is dat je tijd ziet als een tegenstander.

Tijd is niet de valkuil

Ironisch genoeg zorgen juist bijkomstigheden ervoor dat je lichaam wordt afgebroken op het niveau waarop tijd wordt beheerst. Als je het tegengaan van veroudering beperkt tot het fysieke niveau – door te hameren op lichaamsbeweging, eetgewoonten, vitamines, antioxidanten, afvallen, cosmetica en plastische chirurgie – laat je het onzichtbare niveau, dat veel belangrijker is, helemaal buiten beschouwing. Alles wat de timing van je lichaam verstoort, veroorzaakt veroudering. Tijd is niet de valkuil.

Afstemmen op je levensritme

Je kunt keuzes maken die verval voorkomen. Met andere woorden, je kunt je lichaam opnieuw afstemmen en ervoor zorgen dat het zijn vermogen om de tijd te beheersen, terugkrijgt. Door de eenvoudigste stap te zetten, leg je een basis, waardoor het maken van moeilijke keuzes doenlijk wordt.

10 tips

1. Houd regelmaat in het werken, eten en slapen. 2. Vermijd ingrijpende veranderingen in je dieet en je activiteiten. 3. Zorg voor een overzichtelijke werkomgeving en voor zo min mogelijk afleiding. 4. Las een of twee keer per dag een korte periode van rust in om je lichaam de kans te geven zich opnieuw af te stemmen. 5. Stel jezelf niet langer dan nodig is bloot aan stress. 6. Neem de tijd, haast je niet. 7. Neem beslissingen als ze zich aandienen. Stel het niet uit en laat je niet afleiden. 8. Houd je aandacht bij wat je aan het doen bent. Concentreer je op één ding. 9. Doe afstand van geweld in gedachten en in woorden. 10. Leef alsof je alle tijd van de wereld hebt. Fragment uit: Herontdek je lichaam, hervind je ziel – Deepak Chopra

3 comments

Avatar
n 6 januari 2015 - 10:21

lijkt me een goed boek!

Reply
Avatar
n 6 januari 2015 - 10:25

En ik heb ook nog een tip:
kijk niet teveel op de klok! maar laat je leiden door je gevoel.

Reply
Avatar
jetty 14 juni 2016 - 21:55

…hoe ouder je wordt, hoe beter de 10 tips in je leven passen; daar hoef je niet zo veel moeite voor te doen als gepensioneerde (ervaringsdeskundige)

groet
Jetty

Reply

Leave a Comment