Inspirerend LevenInspirerend Leven

Persoonlijke effectiviteit: kiezen of verliezen!

Tags kiezen, persoonlijke effectiviteit, werk
Gepubliceerd op 14 mei 2012.

Waar ligt de sleutel voor persoonlijke effectiviteit? Het is best lastig om telkens effectief om te gaan met invloeden en verwachtingen uit je (werk-)omgeving. Om je niet mee te laten nemen door de drukte, om je staande te houden in je drukke baan of leven. Maar hoe vaak gaan we daarbij niet letterlijk en figuurlijk over onze eigen grens heen?

Momenten dat je meent je te moeten verantwoorden aan je omgeving, je partner, familie, vrienden, collega’s of manager. Dat je de ander niet teleur wil stellen of juist bang bent voor de reactie van een ander en daarom maar ‘ja‘ zegt. Momenten waarop je denkt ‘zo werkt het nou eenmaal hier‘ of ‘het verandert toch niets als ik er iets van zeg‘ en je als gevolg je mond maar houdt. Momenten waarop je meent dat je alles zelf moet kunnen oplossen of dat je je niet op je kop wilt laten zitten en maar door buffelt.
Ga je dan niet een grens over? Gaat je handelen zo niet ten koste van jezelf? Verlies je jezelf op zo’n moment niet in (verwachtingen uit) je omgeving en zorg je dan eigenlijk wel goed voor jezelf?

Effectiviteit, JA. Maar ten koste van wie en waar ligt de grens?

Persoonlijke effectiviteit gaat in mijn ogen niet om het zo optimaal mogelijk kunnen voldoen aan de verwachtingen van anderen. Het gevaar hierbij is namelijk dat je stapt in een keurslijf dat niet de jouwe is. Een keurslijf dat uiteindelijk altijd gaat wringen. Iets waar niemand bij gebaat is op de lange duur.
Nee, de sleutel voor duurzame persoonlijke effectiviteit ligt in het meer vanuit eigen kracht handelen. Op deze manier ga je tegelijk een ontwikkeling met jezelf aan, waardoor je jezelf telkens beter leert kennen en dichtbij jezelf kunt blijven – de weg van authenticiteit. Het maakt dat je je niet meer hoeft laten meeslepen door een issue of door het probleem van een ander. Dat je je minder laat beïnvloeden door druk uit je omgeving. Dat je vaker de overhand in je eigen leven gaat nemen.

Het is een absolute overweging waard om jezelf vaker af te vragen “waar leg ik de grens?” en “gaat die ten koste van mezelf?” Als het antwoord je niet bevalt,aan jou de keuze te zorgen voor een ander antwoord. Zie ook mijn blog Grenzen Stellen!

Op naar meer persoonlijke effectiviteit zonder jezelf te verliezen. En wil je een keer sparren, voel je dan vrij contact op te nemen met me.
Hartelijks Yael, spiegel- en sparringpartner voor authenticiteit en auteur van inspiratieboek Wie ik zijn.

Deze blog is tevens te vinden op www.spiegelenensparren.nl

Over de auteur

YvA2
Yael Feel your essence, energize your message Bekijk het profiel van Yael

Er zijn 4 reacties

Reageer
 • Wout Plevier 825 dagen geleden Beantwoorden

  Leuk artikel en inderdaad mee eens. Zingeving is volgens mij het sleutelwoord. Vaak weten mensen het wel wat goed voor ze is, alleen handelt men er niet naar. Dicht bij je kern en drijfveren blijven kan zeker hierbij helpen. Ik heb nog een leuke gratis online cursus hiervoor. Probeer hem maar eens uit. Het gaat puur over ontdekken waar je voor staat en hoe je dat krachtig kunt samenbrengen: http://wintijddoorsnellezen.nl/brainboost-experience/

 • Dankjulliewel Sanne en Bart voor jullie toevoegingen en opmerkingen. In aanvulling hierop mijn ervaring:

  De grens ligt daar waar het niet goed voelt. Iets wat iedereen tevens voelt in zijn eigen lijf, maar zich vaak niet bewust van is. Wat mij betreft is dat geen afweging; dat zou betekenen dat het enkel iets rationeels is. Het innerlijke kompas weet altijd wat het beste is voor jezelf. Daar is de eigen kracht dan ook aan gekoppeld voor mij.

  Bij de ontdekking van wat is goed voor jezelf en wat niet komt inderdaad ook het bewustworden en vervolgens afleggen van denk- en overlevingspatronen om de hoek kijken. Bij bewustwording van het reactiepatroon is niet alleen je denken bepalend, maar ook het gevoel dat je verbindt aan een bepaalde gebeurtenis. Vergelijkbaar met de RET of 4 G theorie: niet de Gebeurtenis zelf, maar je eigen ideeën en Gedachten over de gebeurtenis die bepalen welk Gevoel je eraan verbindt en welk Gedrag daaruit volgt.

 • Sanne van Berkelaars 999 dagen geleden Beantwoorden

  Inderdaad een leuk blog. Verder ben ik het ook eens met Bart. Wat ook moeilijk is, is om te bepalen waar jouw grenzen liggen en daarnaast ook de grenzen van je omgeving. Wellicht wijken die ver van elkaar af en stel je jezelf. Het is een afweging die je kunt maken. Dit is ook iets waar wij op ons bedrijf vaak over discussiëren (http://www.ampect.nl/training-persoonlijke-effectiviteit-1).

 • Bart van den Belt 1435 dagen geleden Beantwoorden

  Leuke blog; kort maar krachtig.
  Kiezen vanuit je eigen kracht is mooi alleen… hoe ontdek je je eigen kracht? Het grootste deel van de mensen werkt op de automatische piloot; onze hersenen zijn erop ingericht om patronen te herkennen en dus nemen we patronen mee uit ons verleden. Wanneer je vanuit je eigen kracht keuzes wilt kunnen maken is het noodzakelijk om je bewust te worden van je patronen. Zowel in je denken als doen. Je patronen in je denken bepalen je patronen in je gedrag en de strategie voor dit gedrag is bepalend voor je resultaat. Kortom: afstand nemen en dan kijken wat echt belangrijk is!

Geef een reactie

Je bent niet ingelogd. Je kunt hier inloggen

*


7 − vier =

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

InspirerendLeven.nl maakt gebruik van cookies. Lees hier meer over cookies.