Spiritualiteit

Waar komt het begrip tweelingziel vandaan?

Door Redactie
Waar komt het begrip tweelingziel vandaan?

‘Waar onze zielen ook van gemaakt mogen zijn, zijn ziel en de mijne zijn dezelfde. Hij is meer mijzelf dan ik ben! … Ik ben Heathcliff.’

Deze pure tweelingzieluitspraak wordt gedaan door Cathy in de roman ‘De woeste hoogten’, een klassiek liefdesverhaal, geschreven door een eenzame oude vrijster die voor zover we weten zelf geen ervaring in de liefde had. Emily Brontë putte inspiratie uit haar ziel. Diezelfde zielskennis heeft alle grote liefdesgeschiedenissen uit literatuur en opera geïnspireerd. Dergelijke werken houden door de eeuwen heen stand, omdat hun kernwaarheid de diep begraven waarheid in ons allen raakt: we zijn incompleet en ergens bestaat er iemand die ons complement is en ons weer heel maakt, zoals we oorspronkelijk heel waren.

Mannelijk en vrouwelijk

De oosterse spirituele filosofieën, zoals neergelegd in de Bhagavad Gita, de hindoeïstische Veda’s en andere geschriften van oude wijzen, leren ons dat de ziel werd geschapen als één tegelijk mannelijk en vrouwelijk geheel, als afspiegeling van de dualistische aard van de Schepper. De gedachte dat de ziel zich heeft verdeeld in twee geslachten is door de eeuwen heen verwoord door filosofen, dichters en geestelijk leraren. De negentiende- eeuwse filosoof Arthur Schopenhauer beschouwde dualiteit als inherent aan de natuur en schreef:

‘Polariteit of het scheiden van een kracht in gelijke maar tegengestelde helften is een fundamenteel kenmerk van alle natuurfenomenen, van het kristal en de magneet tot de mens zelf.’

Tweelingzielen

Het beeld van de tweelingziel werd vijfentwintig eeuwen geleden aanschouwelijk gemaakt in een legende die altijd tot de verbeelding van de westerse wereld heeft gesproken. In Plato’s Symposion prijst Aristophanes de liefde, waarbij hij vertelt hoe Zeus de ziel in twee tegengestelde helften heeft gespleten die beide op aarde ronddolen, op zoek naar elkaar.

‘En als een van beiden zijn andere helft ontmoet, zijn ware wederhelft, verliest het paar zich in verwondering over de liefde, de vriendschap en de intimiteit en ze zullen geen ogenblik uit elkanders zicht zijn. Dit zijn de mensen die hun hele leven samen blijven, hoewel ze met geen mogelijkheid zouden kunnen uitleggen wat ze van elkander verlangen. Want ze smachten naar elkaar niet omwille van het verlangen naar lichamelijke gemeenschap dat verliefden kenmerkt, maar omwille van iets anders waarnaar de ziel van beiden kennelijk verlangt, maar dat onzegbaar is: iets waarvan de ziel slechts een duister en twijfelachtig voorgevoel heeft.

Als Hephaestus, de zoon van Zeus, het paar zou vragen: “Wensen jullie geheel en al een te zijn, altijd, dag en nacht in elkanders gezelschap? Want als dat het is waarnaar jullie verlangen, ben ik bereid jullie samen te smelten en samen te laten groeien, zodat jullie uit twee een zullen worden. En ook na jullie dood zal er dan in het hiernamaals slechts één heengegane ziel zijn in plaats van twee – ik vraag jullie of dit is wat je in liefde wenst?” En er is geen man of vrouw die, als ze het voorstel hoorden, niet zou erkennen dat dit met elkaar versmelten, dit een worden in plaats van twee, de precieze uitdrukking was van hun oerbehoefte. De reden daarvan is dat de menselijke natuur van oorsprong een was, waarin wij één geheel vormden, en het verlangen en het streven naar die heelheid noemen we “liefde”.’

Spirituele ontwikkeling

Mythen dienen ertoe waarheden over te dragen die te mysterieus en te complex zijn voor de gewone taal. De legende van Plato schildert een spirituele realiteit die voor iedere man en iedere vrouw van groot belang is en die de sleutel is tot hun vervulling. Het begrip tweelingziel illustreert de ware aard van liefde en daarmee mogelijk het doel van de ziel op aarde. De ziel hunkert naar voltooiing en wil terugkeren naar haar creatieve bron. Wij zijn van mening dat die weg terug begint met de spirituele ontwikkeling van het individu, voor zover dat mogelijk is in de staat van verdeeldheid, en voortgaat in de vereniging met de ziel die de ware wederhelft is, de tweelingziel. De weg is voltooid met de hereniging met de groepszielen, waarvan de ziel zich lang geleden heeft afgescheiden.

Ben jij ook benieuwd of jij jouw tweelingziel hebt ontmoet? Lees hier de zeven kenmerken van een tweelingziel-relatie. Heb jij jouw tweelingziel gevonden en vraag je je af waarom het zo heftig is? Lees hier wat er achter zit en waarom juist nu een intense tijd is.

De drie grote liefdes in je leven

De drie grote liefdes in je leven

In De drie grote liefdes in je leven, soulmates, karmische partners en tweelingzielen van Kate Rose leer je onderscheiden tussen drie soorten liefdes die je in je leven kunt hebben en de lessen die zij met zich meebrengen om de Ware te kunnen ontmoeten. Benieuwd of jij je tweelingziel al hebt ontmoet? Ontdek het met het boek van Kate Rose.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij
Deel dit artikel online
Reactie
  1. miet 27 juni 2020 - 09:15
    Reply

    Waarom wordt er altijd gesproken over persoonlijke liefdesrelaties mbt tweelingsziel, een ziel heeft geen gender is niet mannelijk of vrouwelijk en als je kijkt naar vorige levens van waar je komt en waar je naar toe gaat , heeft het allemaal niet met de romantische liefde te maken maar met een overkoepelend liefde voor alles en iedereen, dat is het begingsel waaruit alles groeit, je zit in een zielengroep en de zielen van deze groepe komen mekaar steeds weer tegen in verschillende levens maar dan eens als kind, dan eens als partner dan eens als vijand dan eens als vriend of geliefde, het heeft niet te maken met vrouwelijk of mannelijk of een koppel zijn mijn inziens, mijn ontbrekende stukjes van mijn ziel , ik heb er verschillende en enkele daar van zijn van een twee generaties jonger dan mij , ik kan me voorstellen dat je een verterende passie hebt tussen twee mensen en dat het een heftige relatie is met pieken en dalen waarin beiden constant gekwetst, geprikkeld, verliefd, gepassioneerd worden of wat dan ook en niet te vergeten de onmogelijkheid van de relatie, doordat de een nog in een realtie zit en de andere niet meer, of ook nog, deze relaties tweelingszielen noemen vind ik een beetje beperkend. Mijn inziens zit het wel een beetje anders in mekaar en gaat het hier over een gemis vanuitzielen niveau dat je meteen herkent op het ogenblik dat het zich aandient en het heeft mijn inziens bitter weinig te maken met gender, leeftijd, romantiek, passie of wat dan ook.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Een blik op de toekomst
€ 15,00

Een blik op de toekomst

Hans Stolp

In 'Een blik op de toekomst' geeft Hans Stolp op zijn unieke manier inzicht in de rol van aartsengelen in de ontwikkelingsweg van de mensheid.

€ 15,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?